Dále se sauna využívá jako prostředek k postupnému otužování i jako prostředek ke zvyšování kondice.

V náchodském regionu láká k návštěvě řada saun. Některé z nich fungují již desítky let. Mezi ně patří například sauna v Polici nad Metují.

„Chodí k nám dost mužů, v průměru tak dvacet při každé návštěvě,“ řekla Deníku provozovatelka Magda Macounová. Žen prý chodí o poznání méně pět až deset. „Bylo by dobré, kdyby chodily i rodiny s dětmi, právě pro děti je saunování moc prospěšné, dá se jím předejít mnoha nemocím,“ míní Magda Macounová.

„Hlavním významem saunování pro člověka je, že se otužuje. Pocením se z lidského organizmu dostanou různé škodlivé látky. Člověk, který navštěvuje saunu, posiluje svou imunitu, proto saunování rozhodně všem doporučuji,“ zakončila provozovatelka polické sauny, která funguje již od roku 1980 s dvouletou přestávkou až do současné doby.

Plavecký bazén Náchod nabízí dvě sauny. Ve všední dny slouží jedna pro ženy a druhá pro muže. V neděli je pak možné společné saunování žen a mužů při nudi plavání.

Občané Náchoda a okolí mohou dále využívat dvě sauny v Hotelu Tommy, které jsou přístupné široké veřejnosti. „Máme finskou saunu a infrasaunu. Rozdíl mezi nimi je v teplotě,“ vysvětlila recepční Diana Vacková.

Finská sauna slouží k prohřevu těla za vysokých teplot (85-110 °C), při kterém dochází k intenzivnímu pocení, jež je střídáno s prudkým ochlazením.

Infrasauna funguje na principu infračerveného záření. Člověk nemusí chodit do této sauny nahý, nýbrž může prohřívat své tělo i v běžném oděvu. Tento druh sauny si oblíbily zejména ženy. Nejen, že prospívá pleti, ale je i výborným prostředkem v boji proti celulitidě. Hlubokým prohřátím tkání dochází k jejímu odbourávání.

Lidé, jež nejsou zcela zdrávi a mají určité zdravotní problémy, by měli před tím, než se rozhodnou chodit pravidelně do sauny, navštívit svého lékaře. Ten jim saunování buď doporučí, anebo poukáže na jeho nevhodnost.

Co je dobré vědět před první návštěvou sauny

Saunu mohou navštěvovat všichni zdraví lidé. U nemocných by měl vždy rozhodnout lékař.

Do sauny bychom neměli chodit ani hladoví, ale ani s plným žaludkem. Před klasických saunováním je třeba odložit veškerý oděv, ve sprše se má člověk z hygienických důvodů pořádně omýt. Před vstupem do prohřívárny je nutné se pečlivě osušit ručníkem, aby se nezvyšovala vlhkost v prohřívárně.

Doporučovaná délka pobytu v sauně je individuální, většinou se mluví o délce cca 10 minut. Je třeba vědět, že při saunování dětí dochází k přehřátí velmi rychle, tedy i délka pobytu v potírně by měla být u dětských návštěvníků sauny úměrně kratší.

Celou proceduru saunování je dobré zakončit alespoň třiceti minutovým pobytem v odpočívárně.

Kde a kolik korun zaplatíte?

Náchod (budova bazénu) 60 korun za 2 hodiny děti 1 10 let , 80 korun za 2 hodiny dospělí
Náchod (Hotel Tommy) 170 korun za 1 hodinu na osobu
Police nad Metují 60 korun za hodinu, 100 korun za 2 a více hodiny
Nové Město nad Metují (Dům zdraví) 100 kč děti, důchodci, 120 kč ostatní za 2 hodiny
Jaroměř (Fitnesscentrum) infrasauna 10 korun za 5 min. (max. 40 min.)