I když na jaře meteorologové opět hrozili suchým létem, zatím jsme se příliš neohřáli a počasí s námi spíše laškuje.

VODY JE VÍC

„Vloni nás opravdu trápilo sucho, letos je to s vodou rozhodně lepší. Sklízíme už ozimý ječmen, který dává pěkné výnosy. Uvidíme, jak se bude léto vyvíjet dál," hodnotí situaci na polích ředitelka firmy Agro Žlunice Jana Pokorná.

Dobře to prý vypadá i v sadech, kde deště ovoci pomohly, i když několik mimořádně horkých dnů se už trvale podepsalo na plodech, které poznamenal úžeh. „Projevuje se hnědými flíčky," popisuje Pokorná trvalé poškození jablek.

VĚŠTĚNÍ Z KOULE

Ředitel Lužanské zemědělské a.s. Josef Zmátlík se rozčiluje. „Zavolejte si později, zatím máme pod střechou jen ozimý ječmen a ten byl výnosově nadprůměrný," uvedl ředitel s tím, že má obavy ze sklizně řepky, kterou v Lužanech pěstují na 300 hektarech.

„U řepky to bude asi pěkný výbuch, odhadujeme, že na hektaru dá tak o patnáct tun méně ve srovnání s loňskem, kdy byla sucha. Stejně tak je tomu i na Mladoboleslavsku. Příčina? Vloni na podzim bylo sucho, letos ale nějaká voda přeci jen spadla, opravdu netuším," kroutí hlavou zkušený zemědělec, který upozorňuje i na dlouhodobé problémy v živočišné výrobě, kde výrobci prodávají mléko pod cenou, a to za 5,95 korun za litr.

„Takhle se hospodařit nedá, prostě kravám uřežeme hlavy a bude to," rozohňuje se Zmátlík na adresu politiků. Ti se v Bruselu už shodli na tom, že evropským producentům mléka pošlou jako podporu 13,5 miliardy korun. Je to ale jen chabá záplata na velmi nízké výkupní ceny mléka, které producenty dlouhodobě ničí a nikdo je stále neřeší.

SLIBNÁ ÚRODA

Hlavní ovocnářka lužanských sadů Marie Srbová se domnívá, že ovoci je relativně dobře, jen v minulém týdnu tu spadlo přes 50 milimetrů srážek. „Právě sklízíme višně a úroda je celkem slibná, plody jsou okolo dvaceti milimetrů. Vloni při suchu višně vůbec nenarostly," porovnává úrodu a pokračuje: „Nejvíc nám uškodily jarní mrazy, některé ovoce se propadlo a pak ho zdevastovaly kroupy." A když už se urodí, ovocnáři mají mnohdy problém ovoce zpeněžit.

„Višně prodáváme ke konzervování a pak na lis, rybíz se většinou lisuje na šťávu, ale odběratele zatím nemáme napevno smluveného," poukazuje Srbová na další těžkosti. Višně a rybíz si mohou zájemci zakoupit i v místním skladu a zájem je prý velký.

„Lidé už zase přišli na to, že je lepší si marmeládu doma vyrobit, než kupovat v obchodě s malým podílem ovoce a zbytečnou chemií," míní Srbová.

RYBÁM JE UŽ HEJ!

„V porovnání s loňskem je stav na našich rybnících díky pravidelným srážkám podstatně lepší co se týče jak množství vody, tak jejího okysličování. Pro rybáře ale není současné počasí zrovna ideální, vzhledem k častým změnám atmosferického tlaku ryby neberou," přibližuje stav na českých vodách člen novopackého spolku rybářů.

ZEAS Podhorní Újezd je jedním z mála pěstitelů v regionu, který se zaměřuje na zeleninu. Na polích tu roste bulvový celer a hlávkové zelí.

„Letošní rok je pro zeleninu určitě příznivější, v červnu spadlo docela dost srážek, ale v této chvíli odhadnout, jaká bude úroda, to opravdu nelze," uvedla ředitelka podniku Petra Soukupová.