Z pěstování řepky kouká kvůli rozmáhajícím se biopalivům obrovský byznys.

„Zemědělci se chovali neuváženě,“ podotkl předseda agrární komory v Chrudimi Jaroslav Kopista. „Řepka má šestiletý cyklus. Pokud by ji pěstovali na jednom poli každý rok, mohli by se brzo dočkat nemilého propadu produkce. Už kvůli chorobám,“ varuje.

Žlutá moře se letos v červnu rozprostírala opravdu všude. V celé republice zahrnovala plochu, jakou mají dvě třetiny Pardubického kraje. Ze 179 tisíců hektarů osetých na východě Čech obilovinami rostla řepka na 48 tisícich ha. S výjimkou roku 1999 je to nejvíc v historii. Před 20 lety plodina s charakteristickým zápachem rostla na desetině dnešní plochy.

„Myslím si, že každý šestý rok to být nemusí, na řepku stačí kratší doba,“ oponuje šéf agrární komory v Hradci Králové Jindřich Fryš.
Na řepku přecházejí i dosavadní pěstitelé cukrové řepy, které Evropská unie odstřihla od odbytišť. Kvůli jejím kvótám byl vloni zrušen jeden z největších cukrovarů v Hrochově Týnci. Na výrobu biopaliv přechází i cukrovar v Českém Meziříčí na Rychnovsku.

U řepky mají farmáři zajištěn odbyt. Výtažky z řepky jsou od září povinně přidávány do pohonných hmot. Lihovary se bojí , že biolíh pro auta skončí u nelegálních výrobců kořalek a stát přijde o miliony na daňových únicích.