Jaká specifika je nutné znát při zaměstnávání občanů z řad romské populace?
Značná část romské menšiny patří do sociálně nejslabší skupiny s vysokou nezaměstnaností, s nízkou úrovní vzdělání a s poměrně velkým podílem na páchané trestné činnosti. Dále je tu menší schopnost příslušníků romské komunity přizpůsobit se požadavkům trhu práce, nízká nebo žádná kvalifikace, nedostatek pracovních příležitostí, nedostatečná pracovní morálka, špatně nastavený, až demotivující, systém sociálních dávek.


Jako efektivní lék na tyto problémy je mnoha odborníky předepisována terapie vzděláním a zaměření se na nejmladší část romské populace, souhlasíte?

Ano, závažným problémem je opravdu výchova dětí v rodinách, kde vyrůstají v prostředí, které často nechápe význam vzdělání a staví tyto hodnoty velmi nízko. Děti z romských rodin sociálně vyloučených lokalit vyrůstají v prostředí, ve kterém není příprava na povinnou školní docházku prioritou. Přicházejí do škol s odlišnou výbavou sociálních a komunikačních dovedností, což má za následek obtížnější adaptaci dítěte na nové prostředí. Další bariérou je nedostatečná znalost českého jazyka. Tyto nejčastější příčiny ztížených startovních podmínek romských dětí při vstupu do první třídy bývají příčinou zaostávání romských žáků ve výuce a následného přeřazování do speciálních škol.


Nejsou Romové, kteří se živí prací, v očích ostatních – pasivně čekajících na sociální dávky, vnímáni jako odpadlíci od zažitého systému?

Stav, kdy je výhodnější pobírat sociální dávky a tento příjem doplňovat o prostředky získané prací „načerno“, není ku prospěchu věci. Dalším problémem je i fakt, že stále více sociálně vyloučených rodin je zadluženo, tudíž se těmto lidem nevyplatí pracovat, protože by většinu příjmů odevzdali na splátkách. Nemohu však jednoznačně říci, že postoj Romů je takový, jaký je popsán v otázce. Stále více spoluobčanů se na mne obrací se žádostí o zaměstnání formou veřejně prospěšných prací, a to zejména v případě, pokud nedosáhnou na sociální dávky.


Kolik si vydělává Rom pracující ve vaší firmě?
Výše platu je odvislá od vzdělání nebo kvalifikace zaměstnance a jiná je za práci při realizaci běžných zakázek firmy, konkrétně pak stavební činnosti. Jiná je za provedení veřejně prospěšných prací, což je zejména časově omezená pracovní příležitost spočívající především v údržbě a úklidu veřejných prostranství v Josefově. Tyto pracovní příležitosti jsou vytvářeny na základě dohody s úřadem práce, který na ně poskytuje společně s městem příspěvek.


Může nějak pomoci radnice, orgán místní samosprávy, při začlenění Romů do pracovního procesu?
Domnívám se, že radnice může a u nás i napomáhá při opětovném začlenění sociálně vyloučených zpět do společnosti. Snažíme se navyšovat počty pracovních míst, hledáme firmy, které jsou ochotny investovat v našem regionu a tím ho i rozvíjet.


Co udělat pro to, aby přestal „romský problém“ existovat a všichni jsme se navzájem vnímali jako občané jednoho státu?
Je nutné si uvědomit, že chudoba a sociální vyloučení patří mezi aktuální problémy celé naší společnosti, a já se nechci dlouze vázat na část problému nebo na jednu skupinu. Doufám, že svou politickou a podnikatelskou činností napomohu řešit problém jako celek. Nemohu souhlasit s tím, že budeme řešit a pomáhat pouze jedné skupince lidí a jiná, stejně postižená, se řešení nebo pomoci nedočká. Z těchto důvodů jsem inicioval jednání komise Ministerstva práce a sociálních věcí ČR, která by se měla konat v Jaroměři a měla by mimo jiné řešit i problém nezaměstnanosti v Královéhradeckém kraji.


Co myslíte že majoritní populace nejvíce vytýká Romům?
Domnívám se, že majoritní společnost asi nejvíce vytýká Romům menší schopnost přizpůsobit se požadavkům trhu práce, nedostatečnou pracovní morálku, neochotu využívat pracovních nabídek, neochotu splácet své finanční závazky a jejich tendenci spoléhat na systém sociálních dávek. Nemohu však se vším plně souhlasit. Sám Romy zaměstnávám a pro mou práci je nutné pochopit jejich mentalitu. Majoritní společnost však nechápe nebo nechce chápat, proč se Romové takto chovají a už vůbec nechce slyšet to, že sama na tom má svůj podíl viny.