Tři tisíce dvě stě korun, taková je částka, kterou dostali bývalí zaměstnanci Crystalexu, kteří přišli o plat. Odbory rozdělily čtyřmilionový výtěžek sbírky poslance Cyrila Zapletala. „Je to dobré, ale je to slabá záplata,“ posteskl si bývalý zaměstnanec Crystalexu Tomáš Pelcman. „Znám rodiny, kde jsou všichni bez práce, mají to těžké, splácejí hypotéky, nadělali si dluhy, budou mít problémy ještě dlouho.“

Předseda odborů v Crystalexu František Kuric potvrzuje, že po šoku na začátku roku, kdy se lidé ze dne na den ocitli bez práce a bez příjmů, přišla apatie a bezradnost.

„Výtěžek sbírky je významnou pomocí pro lidi. V Novém Boru dál roste nezaměstnanost, krize postihuje řadu dalších sklářských firem,“ řekl místostarosta Stanislav Valdman. Připomněl, že Nový Bor chce být dál sklářským městem a všichni s napětím očekávají, jak dopadne prodej Crystalexu.
Právě rychlost, jakou se peníze dostanou do rukou potřebných, byla hlavní motivací pro uspořádání této sbírky. „Počátkem roku jsme začali hledat způsob, jak pomoci lidem z Crystalexu. Tehdy jsme dost naráželi, ministr financí prohlašoval, že sklářům nedá nic,“ připomněl poslanec Zapletal. „Oslovili jsme desítky firem. Původně jsme počítali, že na každého připadne kolem tisíce korun.“ Do sbírky přispěly firmy z oblasti energetiky, hornictví nebo stavebnictví.

První den, kdy odbory vyplácely příspěvek, přišla asi polovina z dvanácti set lidí. „Vyplatili jsme dva miliony korun,“ upřesnil František Kuric. Jak ale dodal, nebylo snadné získat takovou hotovost z účtu. „Avizovali jsme předem, že budeme potřebovat dva miliony. V bance nám řekli, že milion budeme mít připravený v Liberci, pro další milion že musíme do Jablonce. Ale štěstí nám přálo a v Liberci někdo složil větší částku, tak jsme si mohli celou sumu odvézt,“ líčí František Kuric. Pro první den vyplácení měly odbory peněz dostatek.

Další výpomoc v podobě mimořádného příspěvku státu je také na cestě. „Dostali jsme od státu třicet milionů už 13. dubna. Stát ale stanovil kritéria, podle nichž je budeme vyplácet. K tomu jsme potřebovali zjistit řadu dat od lidí, což výplatu oddálilo,“ uvedl předseda sklářských odborů Vladimír Kubinec.

„Lidem pomůže každá stovka, řada z nich se již zadlužila, protože byli dlouho bez příjmů,“ míní Vladimír Kubinec. Jako odborový předák má právo účastnit se jednání věřitelského výboru, který kromě jiného připravuje prodej Crystalexu. „Jsem optimista, věřím, že prodej proběhne do září. Ale lidé mají před sebou několik měsíců, kdy budou bez práce,“ dodal šéf sklářských odborů.