"Incot získal exkluzivitu k jednáním o uzavření smlouvy," řekla Záveská. Jednání se podle ní nyní povedou o konkrétních termínech a postupu završení transakce. "Konečná podoba smlouvy bude podléhat souhlasu zástupce všech konkurzních věřitelů a konkurzního soudu," uvedla. Transakce, jejíž cena zatím nebude zveřejněna, by podle odhadu Záveské mohla být zavrčena do konce června.

Pyrr je v konkurzu od prosince 2000. Dosud se akcie Veby v jeho držení neprodaly kvůli soudním sporům o to, komu vlastně akcie patří. "K prodeji akcií mohl správce konkurzní podstaty přistoupit poté, co byla po několika letech soudních sporů v prosinci 2009 zamítnuta žaloba na vyloučení akcií Veby z konkurzní podstaty," řekla v březnu Záveská Mladé frontě Dnes.

Poradcem Záveské pro prodej podílu byla společnost A&CE Global. Výsledky soutěže byly vyhodnoceny v pondělí s tím, že nejvýhodnější nabídkou podal Incot. Záveská také konstatovala, že i podnikatelský plán pro Vebu předložený společností Incot nejvíce zohledňoval kritéria pro výběr nejvýhodnější nabídky.

Správkyně také podotkla, že do udělení souhlasu soudu s prodejem akcií a do udělení souhlasu zástupce věřitelů s uzavřenou smlouvou nebude k průběhu jednání poskytovat žádné informace.

Pyrr v minulosti získal podíly ve Vebě a textilkách Slezan, Perla, Jitex a Textilana od zkrachovalé společnosti Centrotex, když si na koupi půjčil více než miliardu korun od IPB. Nové majitele v minulosti našly textilky Perla, Jitex a Textilana, v držení Pyrru zůstávaly jen Veba a Slezan.

Veba v posledních letech díky úspěchům s prodejem brokátu pro africké trhy výrazně rostla. V posledních čtyřech letech se její tržby téměř zdvojnásobily. Loni zvýšila prodej o 17 procent na rekordní dvě miliardy korun a zisk podle neauditovaných výsledků více než zdvojnásobila na 109 milionů korun. Své pozice Veba v posledních osmi letech posílila investicemi za více než jednu miliardu korun.

Letos Veba očekává snížení tržeb zhruba o desetinu na úroveň 1,8 miliardy korun. "Po řadě let strmého růstu výroby afrických brokátů všemi evropskými producenty nastalo období nasycení poptávky," uvedl nedávno generální ředitel Veby Josef Novák v rozhovoru pro ČTK. Veba se proto chce letos soustředit na inovace, ještě vyšší kvalitu látek a další snížení nákladů. Vedle afrického brokátu tvoří zbytek výroby broumovského podniku zejména produkce damaškových lůžkovin, ubrusů, prostírání a froté ručníků a osušek.

Firma má přes 1200 zaměstnanců, a patří tak k největším zaměstnavatelům v regionu.