Na minulém zasedání náchodských zastupitelů, které se konalo v pondělí v Beránku, byly schváleny smlouvy o dotacích z rozpočtu města pro letošní rok nad 50 tisíc korun. Z údajů vyplývá, že například Beránek, v němž se koná většina kulturních akcí ve městě, dostane na svůj provoz 4,8 milionu korun a Městská knihovna 4,3 milionu korun. Regionální muzeum, kde se kromě jiného pořádají výtvarné výstavy, obdrží dotaci 350 tisíc, Kulturní a sportovní nadace 170 tisíc a studentský kulturně – společenský festival Náchodská Prima sezóna 220 tisíc korun. Sportovní oddíly ve městě se mohou těšit na celkovou částku tři miliony korun. Nejvíce – 420 tisíc korun dostane TJ Náchod. Dalších 400 tisíc SK Náchod – Deštné, 350 tisíc HC Náchod, 266 tisíc plavecký oddíl Delfín, 235 tisíc Kraso a 225 tisíc korun Florbal Náchod. Celkovou sumu si rozdělí patnáct klubů a oddílů.


Vedení města Česká Skalice se nedomnívá, že by upřednostňovalo sport před kulturou a naopak. „My jdeme cestou grantového programu, což se nám v minulých letech osvědčilo. I na letošní rok jsme tento program vypsali,“ řekl nám místostarosta Josef Daňsa. V současné době působí ve městě více než třicet neziskových organizací a spolků, a také řada sportovních oddílů. „Zřejmě nikdy nikdo nebude zcela uspokojen, ale peněz není zase v rozpočtu tolik. Jsou i další důležité věci, na které musí město uvolnit prostředky,“ uvedl Daňsa. V oblasti kultury budou grantem podpořeny umělecké projekty s divadelní, filmovou, hudební a výstavní tematikou, dále projekty podporující neprofesionální uměleckou činnost, ediční aktivity s obsahovou vazbou k České Skalici a podobně. V oblasti sportu to pak budou jednorázové sportovní akce se zaměřením na děti a mládež i na reprezentaci města, podpora činnosti sportovních klubů a oddílů mládeže.


Obvykle ale města přispívají méně na kulturu než na sport. To platí i pro stát a veřejné prostředky. Na sport a rekreační činnosti šlo v roce 2006 z eráru 15 miliard korun, na kulturu pak o miliardu méně. Dalších 7,3 miliardy pak šly na ostatní činnosti související s kulturou a sportem.


Jedním ze zdrojů financí pro neziskový sektor by měl být hazard. Ten však přeje takřka výhradně sportu. Dominantní postavení si v něm drží Sazka, kterou vlastní česká sportovních sdružení. Ta také dostávají drtivou většinu jejího výtěžku, který má podle zákona jít na veřejně prospěšné účely – v roce 2006 to bylo 1,08 miliardy korun. Na kulturu, zdravotnictví a charitu dala Sazka dohromady pouhých šest milionů.


I když během posledních patnácti let vzniklo několik loterií, které měly Sazce konkurovat a jejich výtěžek měl jít právě na kulturu, například Česká lotynka, tak všechny zkrachovaly. Jedním z důvodů je, že Sazka úspěšným lobbingem brání snadnějšímu vstupu konkurence na tento trh.
Ještě víc než erární kasa přejí sportu poslanci. To je vidět na tzv. porcování medvěda, kdy při schvalování rozpočtu posílají „malé domů“ do svých regionů. Zatímco na kulturu při schvalování rozpočtu na letošní rok do regionů rozdělili navíc 129 milionů korun, na sport to bylo půl miliardy, tedy čtyřikrát více.