VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Nové informace ve stolničení

21. století je plné trendů, s nimiž se setkáváme na každém kroku, a tak se nevyhnuly ani gastronomii.

2.6.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: ARCHIV HD

Co je nového v oblečení obsluhujícího personálu? Restaurace samozřejmě není přehlídkové molo a obsluhující personál nejsou manekýnky a manekýni. V každém případě jsou reprezentanty podniku a součástí interiéru. Začneme s tím, co je už opravdu paséé. Krátká úzká černá sukně, krajková zástěrka a bílá halenka s odvážným dekoltem. Toto oblečení nemá s moderním pojetím oblečení obsluhujícího personálu opravdu nic společného. Stejně tak minisukně, kraťasy.


Po mnoha experimentech zvítězily jednoduché uniformy stejné pro ženy i muže. Vycházejí z aktuální módní nabídky a klasická černobílá kombinace stále vede. Velmi žádoucí je i umístění názvu nebo loga podniku na zástěře, košili či kravatě. Profesionální výsledek jistě ocení hosté i samotný personál. Je mnohem jednodušší být milý v oblečení, které sluší a nositel se cítí dobře.


Dalším z trendů je wellness-food. Pokud chce host jíst zdravě, musí najít pokrmy, které mu přinesou pocit lehkosti a požitku. Tak by se dal nejstručněji charakterizovat jeden z aktuálních gastronomických trendů. Lidé si začínají hlídat nejen váhu, ale hlavně kvalitu jídla.


Termín „zdravé jídlo“ je však pro mnohé profesionály i hosty spíše postrachem, neboť si každý pod tímto pojmem představí nevábně vypadající jídlo téměř bez chuti. Lehká kuchyně nezatěžující trávící ústrojí má obsahovat méně tuků, hlavně těch živočišných. Ty bychom měli nahrazovat rostlinnými, používat méně cukru, méně solit, sůl nahrazovat zeleným kořením, tmavé maso nahradit drůbežím a rybami. Suroviny by měly obsahovat minimum škodlivin a maximum výživných látek. Co je tedy v současné době in? Polévky ze zeleninových pyré, kůzlečí a telecí maso, teplá zelenina, netradiční luštěniny a obiloviny, dezerty ochucené medem, kozí a ovčí sýry. Také nesmíme zapomenout na šetrnou úpravu pokrmů jako je vaření v páře, rychlé opékání na pánvi wok, nebo příprava pokrmů v konvektomatu .Z nabídky nápojů můžeme doporučit stolní vody ochucené bylinkami, zakysané nápoje, ovocné čaje, zelené čaje, pivo i víno.


Znáte gastronomickou novinku – Lauerovy horké kameny? Bauerovy horké kameny zjednodušují provoz kuchyně a přinášejí hostům potěšení z vlastního kulinářského umu. Kameny se ve speciální peci prohřejí na 380°C a potom mají schopnost 40minutového provozu. Vzhledem k absenci tuků je příprava zcela bezproblémová. Maso, zelenina a ovoce zůstávají dietní a bohaté na vitamíny. Takto vytvořené pokrmy odpovídají současným trendům zdravé výživy a přinášejí chuť masa v jeho původní a přírodní podobě.


Vepřový plátek, jarní cibulky a koktejlová rajčata na horkém kameni
600 g vepřových řízků, 3 polévkové lžíce středně ostré hořčice, 6 polévkových lžic oleje, sůl, pepř, 2 svazky jarních cibulek, 1 citron (chemicky neošetřený), 300 g koktejlových rajčat
Příprava : 35 minut
Vepřové řízky omyjeme pod studenou vodou, osušíme papírovým ubrouskem, odkrojíme tuk, případně řízky naklepeme paličkou na maso.
Do 2 PL oleje zamícháme hořčici, ochutíme solí a pepřem a směs přelijeme na plochou misku. Vepřové řízky v hořčicové marinádě několikrát obrátíme, necháme je dobře okapat a dáme na mísu.
Jarní cibulky očistíme a rovněž pod studenou vodou omyjeme a osušíme. Zelenou část odkrojíme a cibulku šikmo nakrájíme na asi centimetrové kroužky.


Dobře omytý citron nakrájíme na plátky. Koktejlová rajčata omyjeme, osušíme a rozpůlíme. Zbytky stopek vykrojíme.
Jarní cibulky, plátky citronu a koktejlová rajčata rozdělíme do misek. Misky i mísu s řízky dáme na stůl.
Horký kámen rozehřejeme, desku potřeme olejem a nejdříve budeme péct řízky, které za častého obracení pečeme asi 6 minut dokřupava a dozlatova. Pak na horkém kameni upečeme zeleninu s plátky citronu, který dodá masu a zelenině příjemnou svěží a ovocnou chuť.

2.6.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Rožmitálské zpívání koled.

Celé Česko bude zpívat koledy

Výstav betlémů řezbáře Zdeňka Farského v novoměstské Galerii Zázvorka.
17

OBRAZEM: Tichý půvab betlémů

Pojištění pracovní neschopnosti může vytrhnout trn z paty

Dlouhodobá léčba nemoci nebo úrazu zamává nejen s psychikou člověka, ale také s jeho peněženkou. Pokud nemáte našetřenou solidní rezervu, zamyslete se nad připojištěním pracovní neschopnosti. Může vám přijít vhod. Co byste o připojištění měli vědět prozrazuje David Kučera, finanční poradce Partners.

Česko zasáhne extrémně silný vítr. Meteorologové doporučují zajistit okna

Ve východních Čechách, na Českomoravské vrchovině a na Moravě a ve Slezsku bude během dnešního odpoledne zesilovat vítr. Od večera do úterního rána může místy v nárazech v nižších polohách dosahovat rychlosti kolem 90 km/h, ojediněle kolem 110 km/h, na hřebenech hor pak kolem 145 km/h.

Právě jsme se narodili - prosinec 2017

Náchodsko - Vítáme nová miminka na Náchodsku. Podívejte se na fotogalerii novorozenců, kteří v přišli na svět v náchodské porodnici v prosinci roku 2017. Šťastným rodičům gratulujeme.

Pod Rýchorskou boudou se ztratil turista. Našli ho díky termokameře

Horní Maršov - Ztraceného muže, který se vydal v noci pěšky z Horního Maršova na Rýchorskou boudu, našli dobrovolní hasiči z Horného Maršova s policisty díky čerstvým stopám ve sněhu a termokameře.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT