VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vánoční tabule může oslovit všechny lidské smysly

Hradec Králové - Vánoční čas je každoročně obdobím klidu, pohody a tepla rodinného krbu. Je to bezesporu pro každou domácí kuchařku i zapáleného amatérského kuchaře také příležitost k blýsknutí se svými gastronomickými kvalitami.

24.12.2007
SDÍLEJ:

Sváteční stůl.Foto: zdroj redakce

Na stůl se nosí pochoutky, na které se sbíhají sliny. Kapr a salát až na Boží hod? Celý dům či byt je provoněn lákavými vůněmi. Je však hříchem, a to nejen o Vánocích, se přejídat. Strávníci by si měli každý sváteční pokrm vychutnat, v klidu posedět, věnovat čas naslouchání druhým i příjemnému hovoru, a přitom lahůdky zapíjet kvalitním mokem.

Pro výběr dnešních receptů nahlédl učitel odborných předmětů Jiří Musil se svými studenty do klasické i moderní gastronomické literatury. Tam kromě jiného zjistili zajímavou skutečnost, že v době mezi světovými válkami se tradiční rybí polévka a smažený kapr s bramborovým salátem podávaly výhradně na Boží hod k obědu.

Dnes tedy čtenářům nabízíme koktejl tipů na pochoutky, které můžete zařadit do vánočního menu. Jejich příprava není složitá, ale výsledek stojí za to. Začneme pokrmem z ryb, které by na vánočním stole určitě neměly chybět. Je to maďarský národní pokrm, který své vyznavače našel i v Rakousku. Tradiční maďarské Vánoce

Hustá rybí polévka Halaszle

800 g čistého vykostěného rybího masa, 2 lžíce oleje, 1 větší cibule, 1 lžička sladké papriky, 2 lžíce hladké mouky, 500 ml kysané smetany, citronová šťáva, sůl, pepř, ocet

Osolené a opepřené kousky ryby zlehka opečeme na oleji. Do výpeku přidáme cibuli nakrájenou najemno a zpěníme ji, potom přidáme papriku a mouku. Ihned zalijeme smetanou a asi 300 ml vody, zastříkneme citronovou šťávou nebo octem. Do vařícího vložíme kousky ryb a vaříme zvolna asi 10 minut. Pokrm se v domovině podává s bílým pečivem.

Jemná domácí paštika

1 kg drůbežích jater, 100 g másla, 4 stroužky česneku, půl cibule, sůl, pepř, špetka provensálského koření, asi 100 g plátků uzeného bůčku

Drůbeží játra prohlédneme (pozor na žluč), omyjeme a vložíme do mixéru společně s máslem, česnekem a cibulí. Vše potom okořeníme solí, pepřem a bylinkami. Důkladně rozmixujeme (můžeme zjemnit kapkou koňaku či vína) a potom ještě procedíme přes jemný cedník. Formu nebo jakoukoliv nádobu vysteleme alobalem, dno i stěny pokryjeme plátky uzeného bůčku tak, abychom jím mohli zakrýt i povrch. Vlijeme paštiku, nejprve bůčkem, potom i alobalem zakryjeme povrch. Formu vložíme do trouby a zvolna (při 100 – 120 °C) pečeme podle síly vrstvy asi 45 minut. Podáváme až druhý den po vychladnutí. Výborná je v kombinaci s brusinkami a ovocem.

Královské brambory

(recept je více než 70 let starý, jeho autory jsou vídeňští šéfkuchaři Hans Ziegebeln a Julius Eckl)

1 kg teplých vařených brambor, 2 – 3 vejce, 3 lžíce mléka, muškátový květ, sůl, tuk na vymazání plechu

Teplé brambory prolisujeme, smícháme s vejci a mlékem, ochutíme solí a muškátovým květem. Na tukem vymazaný plech stříkáme sáčkem pusinky, které upečeme při 200°C dozlatova v troubě.

Punč

1500 ml bílého vína smícháme s 500 g cukru otřeného o kůru z citronu a pomeranče, přidáme kousek skořice a několik hřebíčků, ohříváme pomalu na mírném ohni, nesmí se však vařit. Do každé sklenice vložíme lžíci medu, plátek pomeranče a lžíci pomerančového likéru. Zalijeme vřelým vínem.

Vánoční vůně provázely i nedávno skončenou výstavu Voňavé Vánoce, kterou naše škola uspořádala v Červeném Kostelci. Celá výstavní síň voněla perníčky, cukrovím, míchanými nápoji, horkou čokoládou i vyřezaným ovocem. Zlatým hřebem výstavy byly nádherné vánoční a silvestrovské tabule.

Studenti i zaměstnanci školy přejí všem našim čtenářům krásné Vánoce, mnoho úspěchů v novém roce 2008 a dobrou chuť!

Předváděcí akce s ochutnávkami pro žáky devátých ročníků a jejich rodiče se konají v Hronově i v pobočce Vrchlabí vždy ve středu 16. 1., 6. 2. (pokaždé v 15 – 16 hodin), ve Vrchlabí navíc i v sobotu 19. 1. ( 8 – 12 hodin).

Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD Hronov

24.12.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Jičín - Hronov
17

V derby padaly góly jen ve druhé třetině, Nové Město pálilo ostrými

Fotografie, která se stane symbolem letošních voleb.
DOTYK.CZ
6

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

Právě jsme se narodili - říjen 2017

Náchodsko - Vítáme nová miminka na Náchodsku. Podívejte se na fotogalerii novorozenců, kteří v přišli na svět v náchodské porodnici v říjnu roku 2017. Šťastným rodičům gratulujeme.

Velké Poříčí i Provodov to měly o fous

Náchodsko - Stoprocentní byl ve víkendovém kole fotbalové I. B třídy regionální trojlístek.

FOTO: Od opeřenců až po vysazení břízy

Česká Skalice - Letošní ročník Slavnosti stromů ve Vile Čerych v České Skalici se opravdu vydařil.

Ve šlágru kola slavila úspěch kostelecká taktika

Náchodsko - Fotbalisté Náchoda nebudou na třetí říjnový víkend vzpomínat v dobrém.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT