Texlen přes prohlášení konkurzu letos v březnu stále vyrábí se zhruba polovinou z původních asi 900 zaměstnanců. Jediným kritériem prodeje je výše nabídnuté ceny, přičemž zájemce také musí složit kauci přes 12 milionů korun a převzít všechny zaměstnance úpadce. Na podání nabídek mají zájemci čas do konce srpna.

O prodeji Texlenu bude rozhodovat ustavený věřitelský výbor, který ovládla společnost Hanácká sladovna Kroměříž. Do pětičlenného výboru byla v červnu na její návrh kromě ní zvolena firma ČEZ a další tři menší věřitelé. Banky a jiní velcí věřitelé se do věřitelského výboru nedostali.

Celkem se zatím do konkurzu přihlásilo téměř 250 věřitelů s celkovými pohledávkami přes 160 milionů korun. Aktiva Texlenu k datu prohlášení konkurzu v polovině března činila 254 milionů korun. Texlen nyní vyrábí pro Slezan takzvaně ve mzdě, protože jednání s ním o pronájmu nebyla úspěšná, uvedl v červnu konkurzní správce Josef Ouubrecht.

Do konkurzu se Texlen navrhl sám z důvodu platební neschopnosti. Krátce před Texlenem skončila v konkurzu i jeho mateřská společnost Texlen Linen. Skupina Texlen předloni utrpěla pokles tržeb o 12 procent na 780 milionů korun a měla ztrátu 23 milionů korun.

Texlen není jedinou textilní firmou v kraji, která v poslední době zkrachovala. V únoru v konkurzu skončila společnost Tiba ze Dvora Králové na Trutnovsku, která je největším českým výrobcem potištěných tkanin. Loni v dubnu zkrachovala Tepna Náchod.