Co naplat, ceny energií poskočily vzhůru a letošní zima asi tak mírná jako loni nebude. A tak raději než po dalším polínku či lopatce uhlí sáhneme po teplejším svetru a posadíme se do křesla s nějakým hřejivým příběhem, který doplníme ohnivým pokrmem či nápojem.

Náš kraj je plný pověstí o ohnivých mužích, do jejichž světa nás uvede Jitka Bonaventurová. Jedné tmavé noci jel jakýsi sedlák z Jetřichova u Broumova přes Pasa domů. Cesta byla velmi špatná a sedlák co chvíli netušil, zda jede správně. Nejdřív se rozčiloval, huboval a láteřil, ale pak zavolal: „Kéž by mi posvítil ohnivý muž!“ Sotvaže to dořekl, byl ohnivý muž u něj. Před koňmi přistál obrovský ohnivý snop a osvětlil mu cestu.

Bylo podivné, že se koně vůbec nesplašili. Sedlák tedy bez potíží dojel do vesnice, i když celou dobu trnul, co se přihodí zlého. Naštěstí si vzpomněl na vyprávění starých lidí, že by měl ohnivému muži za jeho dobrou službu třikrát poděkovat, a tak i učinil. Ohniváka tím vysvobodil ze zakletí a mohl jít s klidným svědomím spát.

Jiná pověst vypráví o ohnivci v Křinicích. Tato zvláštní bytost zde prý byla viděna ještě koncem 19. století. Jednou pozdě večer se děvečka z křinického mlýna vracela z trhu v Broumově. Jela na voze plném pytlů se zrním. Silnice byly tehdy velmi špatné, jílovitá půda byla rozmáčená tak, že i silní koně měli co dělat, aby vůz utáhli.

Největší strach dostala dívka u rybníka Cíglu. Neměla nejmenší chuť spadnout do ledové vody, a tak si vzpomněla na ohnivého muže, o kterém jí vyprávěla teta, a povzdechla si: „Ach, kdyby tak přišel ohnivý muž a posvítil mi na cestu domů!“ V tu ránu bylo kolem ní světlo jako ve dne. Před vozem pomalu a vážně kráčela zářící bezhlavá postava, osvětlující cestu i všechno kolem.

Když děvečka konečně rozpoznala obrysy mlýna, ulehčeně si oddechla a s vděčností zavolala: „Ohnivý muži, ať ti Bůh oplatí tolikrát, co je zrn na voze!“ Zářící postava zmizela a z dálky se ozval hlas: „Bůh ti to zaplatí, protože jsi mě vykoupila!“ A teď bychom k našemu zahřívacímu vyprávění mohli přidat i několik „ohnivých“ receptů.

Zázvorová polévka s rýží

Čtvrtka kuřete nebo krůtí křídlo, 2 cibule, 5 stroužků česneku, 1 vrchovatá lžička mletého zázvoru nebo drcené zázvorové hlízy, sůl, pepř, 2 vrchovaté lžíce rýže, zelená petrželka, trocha oleje

Na oleji zpěníme na kolečka nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a zázvor. Přidáme maso, osolíme, opepříme, podlejeme trochou vody a dusíme doměkka. Měkké maso vyjmeme, do hrnce přidáme vodu, do vařící vsypeme opranou rýži a vaříme, až je rýže měkká. Nakonec do polévky vložíme maso obrané z kostí a nakrájené na kousky se zelenou petrželkou.

Ohnivý rýžový salát

100 g rýže, sůl, 4 - 6 lžic vinného octa, 3 lžíce kečupu, 2 lžíce sójové omáčky, 1 svazek naťové cibulky, po 2 menších kusech červené, žluté a zelené papriky, 2 stroužky česneku, 4 lžíce oleje, bílý pepř, troška cukru, 200 g ovčího sýra

Rýži uvaříme a necháme okapat. Vmícháme kečup, sójovou omáčku a necháme asi 30 minut odležet. Přidáme nakrájenou cibulku, najemno nasekaný česnek, olej a na malé kostky nakrájenou papriku. Dochutíme solí, pepřem, cukrem, octem a necháme ještě odležet. Ovčí sýr nakrájíme na malé kostičky a před podáváním posypeme na salát.

Ohnivý Jerry

40 ml Plum vodky, 100 ml džusu z černého rybízu, 50 ml pomerančového džusu, 20 ml citronové šťávy, 1 kopeček zmrzliny, led

V servírovací sklence smícháme citronovou a pomerančovou šťávu, přidáme džus z černého rybízu a znovu zamícháme. Přidáme 3 až 5 kostek ledu a zmrzlinu. Zamícháme a pak přidáme vodku. Na závěr drink ozdobíme plátkem pomeranče a zapálíme.

Předváděcí akce s ochutnávkami pro žáky devátých ročníků a jejich rodiče se konají v Hronově i v pobočce Vrchlabí vždy ve středu 16. 1., 6. 2. (pokaždé od 15 do 16 hodin), ve Vrchlabí navíc i v sobotu 19. 1. ( 8 – 12 hodin). ⋌Střední odborné učiliště a Střední ⋌odborná škola SČMSD Hronov