Nejvýraznější aktivitou projektu, který probíhá od srpna 2009 do června 2010, bylo přestěhování a modernizace Regionálního informačního centra (RIC). V prosinci 2009 se RIC přestěhovalo do zrekonstruovaných a nově vybavených prostor v přízemí budovy na hlavní třídě T. G. Masaryka. Objekt je v majetku města a moderně vybavený.

Reprezentativní interiér se stal chloubou i „výkladní skříní“ České Skalice. Služby RIC nejsou zaměřovány pouze na návštěvníky města, ale jsou určeny i místním občanům (např. informace o vlakových a autobusových spojích; nabídka volných pracovních míst; nabídka kulturních, společenských a sportovních akcí v okolí atd.).

Cílem uvedeného přeshraničního projektu je rozvíjení a zkvalitňování spolupráce informačních center, podpora rozvoje cestovního ruchu na obou stranách hranice. Očekávaným výsledkem je zvýšení počtu zahraničních turistů v partnerských městech a zvýšení poptávky po službách cestovního ruchu v daných regionech.

Činnost informačních center v obou partnerských městech se díky projektu rozšířila, více se zaměřuje na příhraniční klientelu. K dispozici jsou nové vícejazyčné propagační materiály, probíhá výměna zkušeností mezi informačními centry, dále je zařazena i výuka českého a polského jazyka.

Pravidelně, již druhým rokem, probíhá výměna kulturních kalendářů (nabídka kulturních, společenských a sportovních akcí) mezi Českou Skalicí a polskými městy Polanica Zdroj a Bardo. V rámci projektu se podařilo vydat i kapesní kalendáříčky, které jsou velice oblíbeným sběratelským suvenýrem. Dalšími zhotovenými předměty jsou papírové sáčky a plátěné tašky, které propagují partnerská města.

V úterý 25. května se v České Skalici uskutečnila závěrečná aktivita projektu – pracovní workshop. Setkali se zástupci měst, podnikatelů i neziskových organizací z České Skalice, Polanice-Zdrój i Barda. Celodenní akce probíhala na několika místech. Účastníci setkání zprvu zavítali do informačního centra, kde probíhala prezentace jednotlivých měst. Nechyběla ani ochutnávka společného turistického produktu – lázeňských oplatek. Tato část workshopu, včetně výstavy o partnerských městech, byla určena i široké veřejnosti. Poté se pozvaní hosté přesunuli do Pensionu Olga, kde od 10 hodin probíhal blok přednášek.

Česká Skalice patří do turistické oblasti Kladské pomezí. Destinační management na daném území od roku 2005 vykonává obecně prospěšná společnost Branka.

„S prvním příspěvkem vystoupila podnikatelka, vedoucí informačního centra v Náchodě a zároveň členka Branky o.p.s. Markéta Machová. Představila organizaci a hlavně se věnovala aktuálním projektům, které podporují cestovní ruch v příhraniční oblasti,“ prozradila Pavla Špačková, pracovnice RIC Česká Skalice. „Hosté uvítali podrobné informace o projektech, velký zájem byl o jízdní řády cyklobusů v česko-polském příhraničí, zaujala je i možnost propagace v turistických novinách, které Branka o.p.s vydává,“ řekla Špačková.

S dalším příspěvkem vystoupil Daniel Šafr, obchodní ředitel měsíčníku „Náchodský SWING“, který daný časopis představil a polským partnerům nabídl možnost prezentace a inzerce.

V podobném duchu se nesl i příspěvek Jana Holého, odpovědného redaktora za Českoskalický zpravodaj a zároveň webmastera stránek města Česká Skalice. „Vystoupení rozpoutala diskusi o možnostech vzájemné propagace a vhodného umísťování pozvánek na nejzajímavější kulturní akce partnerských měst,“ dodala Špačková.
Poslední příspěvek této části workshopu byl přednesen v polštině. Obrazem i slovem byly představeny nejvýznamnější turistické cíle a tradiční akce konané na území Kladského pomezí.

Po bloku přednášek se účastníci setkání přesunuli do Autocampingu Rozkoš. „Polští partneři se zajímali o vybavení kempu, ceny služeb i obsazenost areálu. Díky panu Liboru Macháčkovi byly všechny dotazy beze zbytku zodpovězeny a navíc jsme si mohli prohlédnout chatky i zevnitř,“ řekla Špačková. Další zastávkou bylo Babiččino údolí.
Následovala prohlídka zámeckých komnat, včetně krátké procházky parkem. V nedaleké obci Zlíč čekala na účastníky další prohlídka ubytovacích zařízení.

„Hosté z Polska byli nadšeni návštěvou Pensionu U Obory, v jehož těsném sousedství je obora s daňky a kamerunskými ovcemi. Neobešlo se to bez krmení zvířátek,“ prozradila Špačková. Poté následovala prohlídka ubytovacích kapacit v hotelu Holzbecher. Celodenní setkání bylo zakončeno obědem v restauraci hotelu Holzbecher.

Workshop cestovního ruchu v České Skalici byl zaměřen na poznávání atraktivních lokalit, ubytovacích kapacit i na výměnu zkušeností. Představitelé partnerských měst Česká Skalice, Polanica – Zdroj a Bardo vítají aktivity spojené s rozvojem cestovního ruchu, neboť jsou si vědomi toho, že čilý turistický ruch je základem ekonomiky všech tří měst. (paš)