„Včelaře dotujeme proto, že jich stále ubývá. Tyto peníze jsou určeny začínajícím včelařům jako pomoc na začátek,“ sdělil pardubický radní Petr Šilar.
Na jednoho včelaře vyjde z rozpočtu asi patnáct tisíc korun, za které podle Šilara může pořídit tři úly, jejich vybavení a také nakoupit včelstvo. Podle Vladislava Stránského, který prodává včelařské potřeby, tyto peníze na pokrytí základních pomůcek stačí. Pokud by si ovšem včelař chtěl koupit například medomet, musí sáhnout do své kapsy.


Aby začátečník získal peníze, musí ovšem splnit podmínky. „Žadatel o grant musí být starší osmnácti let, musí být fyzickou osobou trvale bydlící na území kraje a po získání dotace musí včelařství provozovat minimálně tři roky,“ objasnil některé z podmínek Petr Šilar.
Žádosti o grant můžou lidé posílat od prvního listopadu do února.

Finanční podpora

Královéhradecký kraj loni vyplatil včelařům na jejich činnost sto tisíc korun. Letos to bude o třicet tisíc víc.
„V rámci grantového programu pro činnost nevládních neziskových organizací podporujeme začínající včelaře, přičemž se nám daří pokrývat požadavky včelařů,“ informoval tiskový mluvčí Královéhradeckého kraje Imrich Dioszegi.


Střední odborné učiliště včelařské z Nasavrk vzdělávání v oboru poskytuje již 55 let.
„V každém ročníku máme třicet studentů včelařství a zájem je jak z řad dětí, tak i dospělých,“ uvedl ředitel nasavrckého učiliště Václav Jeřábek.