Jeden z největších zaměstnavatelů v regionu gumárenská společnost Saar Gummi Czech, která pod střechou závodů v Červeném Kostelci a ve Velkém Poříčí dává práci více jak osmi stům lidí, očekává za loňský rok tržby ve výši zhruba dvou miliard korun. Firma se rychle vzpamatovala po dopadu krize automobilového průmyslu v roce 2009 a pod čínským vlastníkem dnes vyrábí především gumová těsnění dveří a vík na více než čtyři miliony vozů ročně.

„Vloni jsme se účastnili soutěží o zakázky v hodnotě ročních tržeb okolo 800 milionů korun, z toho jsme získali zakázky za šest set milionů. Je to velký úspěch. 600 milionů máme my, ostatním jsme nechali jen 200 milionů," uvedl generální ředitel společnosti Jan Tichý. Znamená to zajištění dalšího růstu firmy. Ze současných dvou miliard korun by se letos firma měla dostat o 300 milionů výše, v roce 2016 pak chce dosáhnout tržeb již ve výši tří miliard. „Z větší části už ty zakázky dnes máme, protože v automobilovém průmyslu se shání zhruba s dvouročním předstihem," vysvětluje Jan Tichý.

Závody firmy na Náchodsku od loňska nově dodávají těsnění pro vůz roku 2013 Golf A7 a dále například pro vozy Škoda Octavia třetí generace, Škoda Rapid a Seat Toledo či jeden z modelů Ford Transit. Letos začne Saar Gummi Czech dodávat těsnění na vozy Škoda Superb, Volkswagen Passat a některé další modely Audi, Ford, Opel, Mercedes a BMW.

Aby společnost objem výroby zvládla, byla více soběstačná, zefektivnila provozy a zároveň nabídla kvalitnější výrobky, investovala vloni čtvrt miliardy do nové mísírny směsí.

Aby společnost objem výroby zvládla, byla více soběstačná, zefektivnila provozy a zároveň nabídla kvalitnější výrobky, investovala vloni čtvrt miliardy korun do nové mísírny směsí. Dále vloni investovala zhruba osmdesát milionů korun do vlastního vývojového a zkušebního centra. V březnu se bude rozhodovat, jestli koupí další linku na vytlačování těsnících profilů.

Také proslulá textilka Veba, která dává obživu téměř dvanácti stům lidí, hodlá dál expandovat. O její výrobky je zájem a Veba bude uvádět celou škálu inovací na své tradiční africké trhy, bude však pokračovat i v rozšiřování svých vývozních areálů mimo Afriku. „Poptávka po našem zboží dále narůstá a Veba tak bude muset zvýšit hmotnou výrobu minimálně o dalších deset procent. Tržby v důsledku toho vzrostou o zhruba 200 milionů korun a přes 93 procent tržeb bude generováno vývozem," uvedl generální ředitel podniku Josef Novák.

V textilce se nyní vyrábí nepřetržitě

Ač Veba pokračuje v rozsáhlých investicích do nové tkalcovské a úpravárenské techniky, zejména v prvním pololetí tohoto roku bude vyrábět na hranici kapacitních možností. Přestože v hlavních provozech se pracuje sedm dní v týdnu, 24 hodin denně.

Loňský rok byl pro podnik úspěšný a navázal na dynamické období předchozích sedmi let. Rozhodujícími cílovými trhy vývozu zůstaly už tradičně země západní a centrální Afriky. Poprvé však Veba vyvezla své zboží například do Bahrajnu a do Číny.

„Hmotná výroba vzrostla proti loňsku jen o 1,5 procenta, ale díky růstu podílu sofistikovaných a unikátních výrobků i díky slabšímu kurzu koruny jsou tržby Veby o sto milionů korun vyšší než předloni a překročí hranici 2,1 miliardy korun. I hospodářský výsledek překročí loňskou skutečnost o 20 až 30 milionů a bude nejvyšším ziskem v dosavadní historii," uvedl Josef Novák. Společnost masívně rozšiřovala výrobní kapacity i v modernizaci technologií a realizovala investice v hodnotě téměř 300 milionů.

Loňský rok znamenal další růst pro výrobce zemědělských strojů na zpracování půdy a setí a dodávky technologií na získávání a zpracování rostlinných olejů českoskalický Farmet. Také zde mají na letošní rok velmi ambiciózní plány a chtějí dosáhnout dalšího výrazného růstu tržeb.

„Věříme, že velké investice do vývoje a marketingu se nám podaří přetavit v růst tržeb a zisků. Rozvíjíme značkový prodej našich produktů v celé Evropě, stále více jsme aktivní i v asijské části Ruska, Kazachstanu i Mongolsku," uvedl generální ředitel Karel Žďárský. Export firmy bude tvořit více jak 80 procent tržeb. „Neustále uvádíme na trh nové a inovované stroje a rozšiřujeme tak naši nabídku," dodal Karel Ždárský.

Vloni firma dosáhla mírného růstu a slušného zisku. V jejích výsledcích se odráží, že zemědělství se v celém světě poměrně dobře daří. „V oblasti zemědělských strojů se nám dařilo velmi dobře. Růst tržeb byl zhruba o 15 procent, a to jsme v předminulém roce rostli o 20 procent. Vyšší byla i ziskovost," uvedl generální ředitel. Doplnil, že se podařilo uspět na mnoha trzích a export do Evropské unie (EU) je přibližně stejně velký, jako do ostatních zemí, mezi nimiž dominuje Rusko, Ukrajina.

„V oblasti technologií na získávání a zpracování rostlinných olejů je situace poněkud složitější, trh EU je nasycen. Jsme nuceni se orientovat na export především do Ruska, Ukrajiny a Kazachstánu. To sebou přináší řadu nových problémů a úkolů. Založili jsme dceřinou společnost v Rusku a posilujeme dále svoji schopnost exportu do Ruska. Přesto jsme ale v této oblasti v roce 2013 zaznamenali pokles," dodal Karel Žďárský.

Aby firma obstála, intenzívně také investuje do nových výrobních ploch a zařízení či do výzkumu a vývoje. „Posílili jsme technické a vývojové pracovníky a řešíme několik výzkumných a vývojových úkolů směřujících k inovacím našich produktů. Opět se nám zde podařilo získat podporu pro několik výzkumných projektů," dodal ředitel. Společnost nyní hledá další kvalifikované zaměstnance.

Pomohou dodávky pro ropné plošiny

Také další z velkých hráčů v regionu, strojírenský podnik Wikow v Hronově, plánuje na letošní rok růst tržeb na výši 1,3 1,4 milionů korun. Rozhodující je pro něj velký kontrakt na dodávku převodovek pro zvedací zařízení ropných plošin pro holandského zákazníka.

Firma, která zaměstnává přes čtyři sta lidí, dosáhla předloni tržeb na úrovni 900 milionů a podobné číslo čeká i za loňský rok. Společnost také zareagovala na rostoucí význam ruského trhu a otevřela v Moskvě obchodní kancelář. „Již třetí rok po sobě zvyšujeme podíl našeho exportu do Ruska na úkor států Evropské unie. Jsme úspěšní především v dodávkách převodovek pro ruské výrobce tramvají a dalších kolejových vozidel. Slibně se rýsují kontrakty na dodávky převodovek pro ocelárny, kam jsme loni dodali první kusy. Aktuálně mapujeme situaci v gumárenském průmyslu, kde plánujeme dodávky v rámci rekonstrukcí a výměn míchacích linek," prozradil ředitel řízení projektů Martin Sychrovský.

Další strojírenská společnost ATAS elektromotory Náchod od letošního roku očekává pokračování oživení trhu. „Nová teritoria zatím v hledáčku nemáme, ale vývoj během roku může v této oblasti cokoliv změnit. Novinky samozřejmě připravujeme, ale nebylo by nyní taktické se o nich zmiňovat. Investice budou o něco větší než v roce minulém," uvedl generální ředitel Otto Daněk.

Zhruba okolo 75 procent produkce Atas exportuje a objednávky dostává zhruba s tříměsíčním předstihem. V prosinci jich měl o něco více, než ve stejnou dobu předloni. Loňský rok hodnotí ve firmě pozitivně. Propad tržeb oproti předloňskému roku sice za první čtvrtletí činil téměř devět procent a zprávy z trhu nesignalizovaly žádnou změnu k pozitivnímu obratu, ale od druhého pololetí došlo k oživení poptávky. „A to zejména v Německu. Zvýšila se i poptávka na ruském teritoriu," dodal Otto Daněk. I díky restrikcím v nákladech se podařilo zvýšit i při menších tržbách ziskovost firmy.