To už v čele do posledního místečka obsazeného sálku čekali hlavní protagonisté této historické události. Původně měli nové pivo křtít symbolicky primátoři tří měst, ale nakonec byli pouze dva. Svých rolí se zhostili Otakar Divíšek, primátor Hradce Králové, Jaroslav Deml, primátor Pardubic, a za omluveného primátora Liberce jeho náměstek Ondřej Červinka. Ještě předtím se však rozpoutala diskuse, zda tito tři muži jsou kmotři či sudičky. „Kmotr je ten, kdo křtí a pomáhá křtít,“ rozsekl banální problém královéhradecký primátor Divíšek. Pak už nic nebránilo tomu, aby byl nový náchodský pěnivý mok pokřtěn. „Já křtím toto pivo jako třinácté v řadě náchodských piv a doufám, že tato třináctka budě šťastná,“ uvedl ředitel pivovaru Primátor Josef Hlavatý. Náměstek libereckého primátora Červinka pivu popřál, aby mělo co nejvíce pijáků, a to i v Liberci, kde má sídlo společnost LIF, která před nedávnem náchodský pivovar koupila. „ Já jsem rád, že je to pivo z českého pivovaru, z českých surovin. Ať si toto pivo najde i v době globalizace cestu do světa,“ popřál jedenáctce primátor Hradce Králové Divíšek. Jeho pardubický kolega Deml pivu popřál, aby si našlo cestu do co největšího počtu hrdel. „Aby mělo další bratříčky i sestřičky,“ doplnil ostatní kmotry Deml.

Výrobou nové jedenáctky Primátor se pivovar podle ředitele Hlavatého vrátil ke kořenům. „Jedenáctistupňové pivo bylo mezi prvními várkami, které pivovar začal vařit po dostavbě v roce 1873. Pivovar jej vyráběl i v průběhu 70. a 80. let minulého století,“ vrátil se do dávné i bližší minulosti ředitel Hlavatý.

Náchodský pivovar chtěl své nové pivo vytvořit jinak než je obvyklé. „Při přípravě jsme částečně vycházeli z prapůvodní receptury, která však byla přizpůsobená současným konzumentským chuťovým zvyklostem,“ nastínil Hlavatý. Nové pivo je vařeno tak zvaným dvourmutovým způsobem a poté kvašené tradičně v otevřených kádích, což umožňuje z piva odstranit nežádoucí látky. Pivo potom zraje v tancích po dobu padesáti dnů. „Toto pivo svojí výraznou hořkostí a charakteristickým aromatem by mělo doplňovat současnou základní výrobkovou řadu pivovaru,“ dodal ředitel Josef Hlavatý.