Zatímco koncem loňského září evidoval hradecký úřad práce více než tři a půl tisíce povolení k zaměstnání lidí ze zemí mimo Evropskou unii, tak nyní už to je pouze 2681. Nejčastěji se jedná o Ukrajince, z asijských zemí převažují Vietnamci a Mongolové. Dalších 1253 osob tvoří pracovníci ze států EU, jimž je náš trh práce otevřen.

Ředitel Úřadu práce v Hradci Králové Martin Horák připouští, že cizinci berou v době vysoké nezaměstnanosti práci Čechům, ale platí to jen částečně. Mohou totiž obsadit pouze místo, o které nemají místní lidé zájem.

„Někteří zaměstnavatelé se však i na toto snaží vyzrát. Nastaví třeba podmínky, které jsou pro naše občany neakceptovatelné. Ať už po stránce mzdové, nebo pracovní i jiné,“ tvrdí Martin Horák. Příklad? Firma udá jako podmínku u dělnické profese znalost ukrajinštiny nebo vietnamštiny. Nyní však už s žádostí o povolení s touto podmínkou většinou nepochodí. 

Celní úřad, cizinecká policie a ve finále i úřad práce však při kontrolách často zjišťují „černochy“. Gastarbeiterů bez pracovního povolení je minimum, ale časté jsou případy povolení na jinou práci, než dotyčný vykonává. „Naše právní oddělení je takovými případy zahlceno. Počet pokut vám teď neřeknu, ale objemem částek jde ročně řádově o stovky tisíc,“ odhaduje šéf hradeckého úřadu práce.

Sehnat pracovní povolení pro cizince je za současných podmínek na trhu práce náročné. Poptávka po gastarbeiterech je nižší a vydávání nových povolení úřad práce téměř zastavil. Spíš jen prodlužuje stávající.

S tím souhlasí i předseda největší odborové centrály v zemi, odborového svazu Kovo Josef Středula. „Zaměstnávání cizinců principiálně problémem není. Problémem je příliv cizinců a jeho redukce, což je věcí státu. V době, kdy máme půl milionu nezaměstnaných by v žádném případě neměl povolovat žádné zelené karty nebo nové pracovní agentury, ale měl by se postarat se o lidi, kteří tady jsou,“ je přesvědčen.

Míra nezaměstnanosti v hradeckém okrese se za poslední měsíc téměř nezměnila a zůstala na 5,8 procentech. V absolutních číslech to znamená, že na Hradecku hledá práci 5300 lidí. Negativní je, že počet volných míst se o 150 snížil.