VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Prázdninový výlet studentů do Irska

VÝCHODNÍ ČECHY - Dnešní prázdninový výlet nás zavede prostřednictvím studentů oboru Hotelnictví a turismus Michaely Daňkové a Jana Hückeho (viz foto s irskýmrybím koláčem) do Irska.

12.8.2007
SDÍLEJ:

Foto:

Jako každý národ mají také Irové svou typickou kuchyni, jejíž základ tvoří husté polévky, bramborové speciality, vařené maso a moučníky. Brambory jsou hlavním zdrojem obživy a podávají se buď jako příloha k jehněčímu či hovězímu masu, nebo i jako hlavní jídlo v mnoha podobách (pečené, vařené, osmažené, v kostkách i celé, kaše, bramborové placky).

Národním jídlem je Irish stew, jehněčí a hovězí maso vařené se zeleninou, ochucené tymiánem a bobkovým listem. Nesmíme samozřejmě za- pomenout na lahodnou irskou kávu. Připravujeme ji tak, že vrstva alkoholu (rum či whisky) se smíchá se třemi plnými lžičkami cukru a zalije svařenou kávou. Po zamíchání pak přes obrácenou lžičku nalijemesmetanu. Rybí koláč(Fishcake) 500 g rybího masa, 50 g másla, 75 g hladké mouky, 500 ml mléka, koriandr, sůl a suroviny na obalení a smažení.

Základem je rybí maso, které povaříme v mléce s přídavkem citronové šťávy a čerstvým koriandrem. Vařené maso dáme vychladnout a potom obereme z kostí, kůži odstraníme. Z másla, hladké mouky a mléka vyrobíme hustý bešamel, který rovněž necháme vystydnout. Po vychladnutí vše smícháme, přidáme sekanou petrželovou nať a ze vzniklé hmoty tvarujeme karbanátky. Ty můžeme rovnou opéct na másle, nebo obalit v trojobalu a usmažit. Při servisu se hojně využívá na podklad spařeného listového špenátu a zastřeného vejce na povrchu.

Irský sladký dezert (Sticky toffee puding) 150 g sekaných datlí, necelých 300 ml vařící vody na spaření datlí, 50 g másla, 150 g cukru, 200 g hladké mouky, 1 kávová lžička prášku do pečiva, 1 vejce, 1 kávová lžička jedlé sody, vanilka. Na omáčku: 50 g másla, 75 g přírodního cukru, 125 ml tučné smetany Vyšleháme máslo s cukrem, později přidáme i vejce. Postupně opatrně vmícháváme mouku s práškem do pečiva. Nakonec přidáme i spařené nasekané datle a vanilku. Hmotu vlijeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme asi 40 minut při 180°C. Po vychladnutí papír odstraníme. Omáčku vyrobíme zkaramelizováním cukru na másle částečně zalitém vodou a později zjemněném smetanou. Musí mít patřičnou konzistenci a mnohdy bývá ochucena irskou whisky. Tento dezert servírujeme v hlubokém talíři nebo misce.

Střední odborné učiliště a Střední odborná škola SČMSD Hronov

12.8.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Předseda ČOV Jiří Kejval.
102

Předseda ČOV Kejval: Ledecká? Ona bude letos královnou olympiády

Videosouhrn Deníku – 17.–18. února 2018

Jizerská 50, chodci vs. řidiči, výcvik topičů a zpěvavé dračky: videa víkendu

ČSSD povede Hamáček. Ve volbách porazil Zimolu

Hradec Králové /FOTO/ - Novým předsedou ČSSD se stal dosavadní místopředseda Jan Hamáček. Delegáti mimořádného 40. sjezdu strany ho zvolili v neděli odpoledne, svůj hlas mu dalo 272 z nich. Jeho konkurent Jiří Zimola dostal 224 hlasů.

Spolupracovat s ANO, nebo ne? Kandidáti na předsedu ČSSD se neshodli

Hradec Králové - K tématu, zda by měla sociální demokracie jednat s hnutím ANO o účasti na vládě, které dopoledne na mimořádném 40. sjezdu ČSSD nastolil prezident Miloš Zeman, se ve svých nominačních projevech vyjádřilo jen několik kandidátů na předsedu ČSSD.

Další medaile! Bronz pro Erbanovou, vybojovala ho ve sprintu na 500 metrů

Na nejkratší rychlobruslařské trati, sprintu na 500 metrů, vybojovala česká jezdkyně Karolína Erbanová bronzovou medaili! Lepší byla pouze zlatá Japonka Nao Kodairaová a stříbrná Korejka I Sang-Hwa.

Milan Chovanec odmítl koalici ČSSD s ANO

Hradec Králové - Předseda ČSSD Milan Chovanec na nedělním mimořádném 40. sjezdu strany odmítl, aby ČSSD šla do koalice s hnutím ANO. Prezident Miloš Zeman, kterého Chovanec na sjezd pozval, přitom krátce před Chovancovým projevem sociální demokraty vybídl, aby s ANO začali jednat.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT