Značka dnes vypovídá o kvalitě dvanácti druhů domácích výrobků, které se poznají podle loga symbolizujícího orlici. Jejich škála je přitom pestrá, od přírodních produktů a potravin až po rukodělné a řemeslné výrobky.


Další zájemci mohou letos požádat o udělení certifikátu do 31. května. Týká se to i těch z Novoměstska. Území, kde je značka udělována, totiž pokrývá oblast od Nového Města nad Metují až po Letohrad a Červenou Vodu u Králík.


Značka má přilákat i turisty. Brašnář Ladislav Hemrlík, který byl mezi prvními držiteli značky, říká: „Můj obor je úzkoprofilový, a tak pro mě značka znamená, že lidé se dozvědí, že tady to řemeslo vůbec dělám. Přicházejí se díky tomu podívat a něco si i kupují.“ Podle Terezy Vackové z Regionálního environmentálního centra ČR, které certifikaci sjednocuje na národní úrovni, zaručuje značka vždy šetrnost k životnímu prostředí, tradici nebo řemeslnou ruční práci. „Když turista přijede do Orlických hor a uvidí výrobek s certifikátem, tak může již značení znát i z jiných regionů a ví, co od něj očekává,“ dodala Vacková.


V letošním roce se výrobky začnou jako suvenýry prodávat v informačních centrech regionu a dále ve vybraných místech turistického ruchu, které projeví zájem. „Uvažujeme, že oslovíme hotely a penziony, případně další prodejní místa. Chtěli bychom zavést i internetový obchod,“ dodal Luboš Řehák, koordninátor značení v Orlických horách a předseda Místní akční skupiny (MAS) POHODA venkova se sídlem ve Valu.
Právě ta spolu s MAS Vyhlídka certifikaci v regionu založila a Orlické hory tak dnes jsou již mezi osmy regiony, kde značení výrobků funguje. Patří mezi ně Šumava, Krkonoše nebo Beskydy. Certifikát pomáhá především v propagaci výrobků a odbytu. Má lákat nejen k jejich koupi, ale i za návštěvou regionu, který má co ukázat nejen z přírodního a památkového bohatství a z řemeslných tradic. Zájemci se bližší informace dozví na stránkách www.domaci-vyrobky.cz.

(Pavel Bednář)