Počet lidí v evidenci úřadů práce se téměř nemění. Například hradecký úřad práce evidoval v srpnu 3994 uchazečů o zaměstnání. Nárůst se předpokládá v září, kdy se do evidence začnou hlásit absolventi škol. V celorepublikovém srovnání se Královéhradecký kraj umístil na páté příčce a následoval ho kraj Pardubický.

V Královéhradeckém kraji je akutní poptávka po zaměstnancích ve strojírenském průmyslu a s ním souvisejících oborech. „Firmy také shánějí řidiče nákladních vozů a autobusů a rovněž pracovníky do stavebnictví,“ uvedl ředitel hradeckého úřadu práce Martin Horák.

Úřady práce nemohou firmy uspokojit, protože ty požadují kvalifikované pracovníky, a lidé v evidenci většinou neodpovídají nárokům společností.
V hradeckém kraji dlouhodobě postrádá kvalifikované pracovníky také závod Škoda Kvasiny. Nedostatek zaměstnanců řeší dovozem pracovních sil z Polska a ze Slovenska. Pracovníky v Asii hledá dokonce hradecká strojírenská firma ZVU Potez.

Na poplach bije také pardubická chemička Synthesia. Přibližně rok shání pracovníky různými způsoby, například kampaní v rádiích nebo prostřednictvím inzerce; zatím ovšem neúspěšně.

„Situace je alarmující. Pro nové pracovníky máme speciální program. Zaučíme je a poté mají nárok na různé benefity, například sociální. Posíláme je do lázní nebo na masáže, přispíváme na dopravu, obědy, ale lidí je zkrátka málo. Proto se obracíme na východ,“ uvedl tiskový mluvčí Synthesie Pardubice Daniel Rubeš.

Lidé z Bulharska, Rumunska, Mongolska nebo Ukrajiny totiž akceptují podmínky firem, za kterých Češi pracovat nechtějí.
Podle finančního ředitele společnosti ZVU Potez Hradec Králové Michala Králíka je velký nedostatek kvalifikovaných pracovníků, zejména svářečů. „Hledáme pracovníky asi tři roky, ale skutečně nejsou. Byli jsme nabírat kotláře a svářeče dokonce ve Vietnamu, a zhruba dvacet lidí by mělo přijet na přelomu září a října,“ podělil se s námi o zkušenosti.