„Pomoc pro OSVČ je od vlády velký podraz. Nějak zapomněli, že když využijete Antivirus pro zaměstnance, tak pro samotného živnostníka nezůstane ani koruna, protože nemůže zadat o kompenzační bonus 500 korun za den. Tím pádem zůstane bez příjmu,“ napsal Deníku majitel restaurace U Bujáků nacházející se na úpatí Bílých Karpat.

Podobně složitou situaci řeší i majitelka obchůdku s přírodními produkty v jižních Čechách. Doufala, že dostane Kompenzační bonus, ze kterého si bude moci zaplatit zdravotní a sociální pojištění či zálohy na energie v obchodě. Ale protože má zaměstnankyni, kterou nechce propustit a dostat ji tak do finančních potíží, využila pro ni program Antivirus. 

Majitel brněnského podniku U Sajmona pod Hájkem měl otevřeno i po osmé hodině. Na místě byla také policie.
Pařby, frustrace i vzdor. Hospody v ČR se bouří a nezavírají, policii navzdory

„Tím ale já nemám už nárok na nic. Při tom se přece nejedná o souběh dvou stejných podpor, jak tvrdí vláda. Jedna podpora směřuje na zaměstnance a kompenzační bonus je přece právě pro OSVČ. Jaká je spravedlnost, když živnostník bez zaměstnanců na podporu nárok má a živnostník se zaměstnancem nárok na podporu žádnou nemá?“ zamyslela se majitelka obchůdku.

Kombinace pomoci

Že výše uvedená slova živnostníků dávají smysl, už naštěstí uznává i vláda. Připravila proto pozměňovací návrh umožňující podnikatelům kombinovat v daný den Kompenzační bonus s příspěvkem z programu Antivirus, ošetřovným pro OSVČ či Covid-nájemným. Tento návrh byl v Senátu připojen k novele zákona o spotřebních daních a nyní zamířil zpět do Poslanecké sněmovny.

„Ministerstvo financí předpokládá jeho projednání ve Sněmovně přednostně při nejbližší možné příležitosti, pravděpodobně příští týden. Stejně tak předpokládáme, že dojde ke schválení novely ve znění senátní verze,“ uvedl Tomáš Weiss z tiskového oddělení ministerstva financí.

Bar Behind The Curtian pod vedením Gabriely Sedláčkové na pražském Žižkově se na jaře kvůli koronaviru stal epicentrem dobrovolnické činnosti. Teď nemůže prodávat alkohol ani s sebou.
Ohlasy na „piruety“ vlády: Sprostá slova, hladovějící rodiny, chátrající podniky

Požádat o kompenzační bonus při souběhu s jinou přímou pomocí v daný den je pak podle něj možné už nyní, nejdéle pak dva měsíce od účinnosti tohoto návrhu. „Finanční správa bude moci kompenzační bonus těmto žadatelům vyplatit nejdříve po nabytí účinnosti novely zákona,“ dodal Tomáš Weiss.

Ačkoliv při podzimní vlně pandemie covid-19 vzniklo několik programů na pomoc podnikatelům, podle těch, na které omezení doléhají, je pomocná ruka státu tentokrát nedostačená. Těžší šance získat kompenzace a k tomu chaotické změny v omezeních provozoven pak podle mínění některých živnostníků mají negativní dopad i v tom, že snižují ochotu občanů dodržovat nařízení vlády.

„V Rakousku, Německu a dalších zemích EU dostávají uzavřené provozovny adekvátní finanční podporu od státu, aby přežily. Nevzniká tím tak velká nespokojenost ve společnosti a opatření se tam i díky tomu mnohem více dodržují. U nás nedostanete buď vůbec nic, nebo almužnu, ze které pouze proplatíte základní provozní náklady. Kdo nemá pomoc a zázemí v rodině, zažívá těžké chvíle,“ konstatovala závěrem majitelka jihočeského obchůdku.

Živnostníci to nevzdávají
Živnostníci to nevzdávají.Zdroj: DeníkDeník se příběhům živnostníků a tomu jak (ne)zvládají současnou situaci pozorně věnuje už od jara na svých stránkách i na webu denik.cz/podnikani. Pište nám na e-mail zivnostnici@denik.cz své příběhy a zkušenosti – co pro vás znamenají současná omezení?