Největší škodu, sedm milionů korun, způsobil v roce 2017 březnový požár sněžné rolby v Krkonoších na sjezdovce Zahrádky v Peci pod Sněžkou. Škodu přes čtyři miliony korun napáchaly dva velké požáry zemědělských objektů, k nimž došlo během vánočních svátků na Novobydžovsku. Následky? V Hlušicích uhynulo 3500 kachních mláďat, v Převýšově shořelo dva tisíce balíků slámy. Na Jičínsku přišlo o život při požáru rodinného domu v Třtěnicích více než dvacet psů. Na Náchodsku lehlo popelem zemědělské stavení z roku 1873 v Martínkovicích.

S ROLBOU NACOUVAL DO ELEKTRICKÉ PŘÍPOJKY

Ze 163 požárů, k nimž v roce 2017 vyrazili hasiči na Trutnovsku, přinesla největší škodu událost u horní stanice lanové dráhy Zahrádky Express v Peci pod Sněžkou. Požár s největší pravděpodobností způsobil řidič, který s rolbou nacouval do elektrické přípojky zařízení pro zasněžování. Tím došlo ke zkratu a vznícení provozních kapalin. Hmotná škoda na zničeném stroji byla odhadnuta na sedm milionů korun. Při požáru nebyl nikdo zraněn. „Hasiče a vybavení na likvidaci požáru vyvezly na místo policejní skútry a rolba místního občana. V té době už byla celá rolba v plamenech. Oheň se snažil zlikvidovat řidič sněhem,“ popsala situaci Martina Žahourková z Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje. Velkou škodu, dva miliony korun, způsobil také srpnový požár chalupy ve Rtyni v Podkrkonoší.

OHEŇ ZAHUBIL TISÍCE KACHŇÁTEK

V noci na 23. prosince začala v Hlušicích hořet hala, kde se chovala kachňata, a než se ji podařilo uhasit, uhořelo 3500 mláďat. U velkého požáru zasahovalo deset hasičských jednotek, jeden z dobrovolných hasičů utrpěl zranění, když se nadýchal spalin. Škoda činí asi milion korun.

Už o dva dny později, na Boží hod, vzplála v Převýšově hala se senem. Její hašení bylo velmi nebezpečné, protože železobetonová konstrukce objektu se postupně propadala a znemožnila vstup do objektu. „Po dohodě s majitelem objektu bylo rozhodnuto o tom, že se nechá hala se senem celá kontrolovaně dohořet,“ uvedla mluvčí královéhradeckého HZS Martina Götzová. Sedm hasičských jednotek tak alespoň zabezpečilo okolní objekty, aby se na ně oheň nerozšířil. V hale shořely asi dva tisíce balíků slámy v hodnotě 700 tisíc korun, škody na objektu dosáhly dvou milionů korun.

V MARTÍNKOVICÍCH LEHLO STAVENÍ

Na Náchodsku došlo k největšímu požáru loňského roku 12. září vedle kostela sv. Jiří a Martina v Martínkovicích na Broumovsku, kde vzplálo zemědělské stavení z roku 1873. Objekt o rozměrech 10 x 20 metrů, který sloužil původně jako stáje pro dobytek u někdejší fary, hasily čtyři jednotky požární ochrany. Dřevěný krov se sedlovou střechou a krytinou z pálených tašek prakticky lehl popelem. Škoda byla vyčíslena na 700 tisíc korun. „Příčina nebyla prokazatelně Policií ČR zjištěna. Nejreálnější verzí je nedbalostní jednání neznámé osoby při manipulaci s otevřeným ohněm, na místě vzniku požáru byly nalezeny svíčky a petrolejové lampy,“ uvedl vyšetřovatel příčin požáru Karel Winter z Územního odboru Náchod.

NA JIČÍNSKU UHOŘELO PŘES DVACET PSŮ

Na začátku prosince vypukl požár v rodinném domě ve Třtěnicích na Jičínsku. Se dvěma lidmi tu žila také početná smečka psů. Policie potvrdila, že jich přes dvacet na následky požáru uhynulo. Obyvatelé domu, matka se synem, utrpěli lehká zranění. Zásah hasičů komplikovala zábavní pyrotechnika v objektu, která začala vybuchovat. „Majitel měl v domě sklad drogerie a pyrotechniky, se kterou obchodoval,“ potvrdil starosta Zdeněk Bydžovský. Vyšetřovatel odhadl škodu na tři sta tisíc korun. „Příčinou požáru byla nedbalost při používání kamen na tuhá paliva,“ sdělil Vlastimil Šír z jičínského odboru Hasičského záchranného sboru. Třináct kříženců malého vzrůstu, kterým se před plameny a dýmem podařilo utéct, odvezl Jan Musil do psího útulku v Chlumu u Hořic. Hasiči na Jičínsku zasahovali v uplynulém roce u 106 požárů.