Jako první zpozorovali požár v jednom z bytů nájemníci ve druhém poschodí a po třetí hodině ráno zalarmovali hasiče. Ještě před příjezdem hasičů se spolumajitel domu, který zpozoroval kouř, pustil do záchrany a z přízemního bytu vyvedl dva starší občany.

Po příjezdu hasiči zachránili dalších šest lidí, které vyvedli do bezpečí ze zakouřeného domu.

Hořet začalo v obývacím pokoji a spolumajiteli bytu se podařilo uhasit pouze sedací soupravu. Požár, který zničil větší část bytu a vybavení, uhasili až přivolaní hasiči. Ti po uhašení krátce před půl pátou ráno ještě odvětrali zakouřené prostory domu.

„Příčinou vzniku požáru byla zřejmě technická závada na elektronice v obývacím pokoji nebo elektroinstalaci. Hmotná škoda byla předběžně vyčíslena na 400 tisíc korun, uchráněné hodnoty činí dva miliony korun," informovala mluvčí hasičů Martina Žahourková.

První informace hovořily o šesti lidech nadýchaných kouřem, proto byly na místo požáru přivolány také záchranářské posádky spolu s lékařem. Po vyšetření všech postižených lékař zjistil, že stav dvou mužů a jedné ženy si vyžaduje další ošetření v nemocnici.

V nejhorším stavu byl spolumajitel domu, který požár zpozoroval a dva nájemníci, které z hořícího bytu zachránil.

„Nejhůře postižený byl třiasedmdesátiletý muž, u kterého zasahující lékařka vyslovila podezření na popálení dýchacích cest horkým kouřem. Nemocný byl proto uveden do umělého spánku, zdravotníci mu zajistili dýchací cesty a napojili jej na umělou plicní ventilaci. Po provedení všech potřebných úkonů byl pacient přepraven k vrtulníku Letecké záchranné služby a následně letecky transportován do Popáleninového centra v Praze. V průběhu ošetřování našimi posádkami byl mužův zdravotní stav stabilní," upřesnil tiskový mluvčí Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje Ivo Novák.

Další dva postižení jednasedmdesátiletá žena a padesátiletý muž byli po prvotním zaléčení na místě převezeni do náchodské nemocnice. Oba pacienti byli při vědomí a se záchranáři po celou dobu komunikovali.

U štědrovečerního požáru domu se čtyřmi bytovými jednotkami zasahovali profesionální hasiči z Náchoda, dobrovolní hasiči několika požárních družstev z Červeného Kostelce a okolí a dobrovolní hasiči ze Rtyně v Podkrkonoší.