V Novém Městě nad Metují hořela hala s chemikáliemi v průmyslovém areálu v Náchodské ulici, požár se ale hasičům již podařilo dostat pod kontrolu. Na místě je několik jednotek hasičů a jsou měřeny koncentrace zplodin v ovzduší. Z místa požáru v západní části města se zpočátku valil hustý dým, který byl vidět zdaleka. Policisté na místě korigují dopravu.

Hořela hala o rozloze asi 20x30 metrů. "Prostor byl určen k chemické čistění IBC kontejnerů. Uvnitř byly různé druhy chemikálií. Na místě zasahovalo 9 jednotek hasičů, počet už je redukován. Požár je pod kontrolou, provádíme likvidační práce. Záběry ve videu pochází z samotného počátku zásahu," uvedla před desátou hodinou mluvčí hasičů Martina Götzová.

Pod kontrolu tak dostali hasiči oheň asi za hodinu a půl.

Zdroj: HZS KHK

O požáru hasiči informovali po sedmé hodině ráno. "Aktuálně zasahujeme v Novém Městě nad Metují. Krátce po 7. hodině jsme přijali hlášení o požáru v průmyslovém areálu v ulici Náchodská. Na místě jsou profesionální i dobrovolné jednotky hasičů. Hasební zásah probíhá, zároveň provádíme průzkum. Čekejte v okolí dopravní omezení," uvedli ráno hradečtí profesionální hasiči na Twitteru.

Požárem byla zasažena hala, kde se mimo jiné nachází různé druhy chemikálií.

Kromě haly požár zasáhl i plastové kontejnery uložené venku na nádvoří areálu. "Snažíme se zabránit dalšímu šíření požáru. Na místo jsme povolali kolegy z Institutu ochrany obyvatelstva v Lázních Bohdanči s mobilní laboratoří na měření koncentrace zplodin v ovzduší," sdělila Götzová.

"Výsledky měření zatím nemáme," řekla mluvčí hasičů. Hasiči také monitorují případný únik nebezpečných látek do kanalizace, na čističku odpadních vod a do řeky Metuje.

Zdeňa Knedla alias Železný Zekon v Říčkách.
Železný Zekon je stále ve formě: Já nejsu žádný revival, ale originál sám o sobě

Část střechy haly se kvůli vysokému žáru zřítila. Z části plastových kontejnerů složených na nádvoří zůstaly jen ohořelé ocelové klece. V areálu, který je v sousedství vlakového nádraží, má zázemí i autobusový dopravce Arriva a je v něm také čerpací stanice pohonných hmot. Autobusy i čerpací stanici se podle hasičů podařilo před požárem uchránit.

Hasiči vyhlásili druhý nejnižší ze čtyř stupňů požárního poplachu a na místo vyslali osm jednotek se 13 kusy techniky. Z toho je 11 stříkaček a dva automobilové žebříky.

Doprava v Náchodské ulici byla kvůli požáru na tři hodiny omezena a řidiči museli objížďkami. "Z důvodu zásahu hasičů u požáru v průmyslovém areálu v Novém Městě nad Metují, ulici Náchodská, korigujeme na místě dopravy. Pokud můžete, místo se vyhněte, případně dbejte pokynů policistů. Děkujeme," vzkázala ráno řidičům policie.

Požár průmyslové haly v Novém MěstěPožár průmyslové haly v Novém MěstěZdroj: HZS KHK