Pole s obilím v rozsahu asi půl krát půl kilometru hořelo u Sendraže. Kvůli suchu, které napomáhá bleskovému šíření plamenů, byl vyhlášen třetí stupeň poplachu. Na likvidaci požáru tak bylo nasazeno dokonce čtrnáct hasičských cisteren. Oheň dostali hasiči pod kontrolu v šestnáct hodin a krátce poté byl zcela uhašen.

„Jako dohled nad požářištěm zůstala na místě do ranních hodin jednotka hasičů z Mezilesí a Slavoňova. Škoda byla odhadnuta na 180 tisíc korun," sdělila Alena Kuthanová z Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje.

U požáru pomáhali profesionální hasiči z Náchoda a Dobrušky a dobrovolní hasiči z Bohuslavic, České Skalice, Nového Města nad Metují, Nového Hrádku, Dolní Radechové, Mezilesí, Slavoňova, Olešnice v Orlických horách, Dobrušky a Bohdašína.

K požáru vyráželi v sobotu krátce po čtvrté hodině odpoledne i profesionální hasiči z Jaroměře spolu s dobrovolnými hasiči z Černožic, Jaroměře a Velichovek. Ti zasahovali u požáru menšího rozsahu, v Semonicích hořelo pole v rozsahu 50 krát 50 metrů. „Požár, jehož škoda byla stanovena na pět tisíc korun, byl během hodiny hasiči uhašen," dodala Kuthanová.

Další zásah čekal profesionální hasiče z Jaroměře krátce poté. Po šesté večer museli do Nového Plesu k požáru pole na ploše 200 krát 50 metrů. Zásahu se zúčastnilo pět cisternových automobilů a spolu s profesionály zde hasili dobrovolní hasiči z Černožic, Jaroměře a Nového Plesu. Požár se jim podařilo zlikvidovat okolo sedmé hodiny večerní.

Nehody s několika zraněnými

Kromě náročných požárů mají hasiči na Náchodsku od pátku za sebou také zásahy hned u několika dopravních nehod. V pátek už brzy ráno profesionální hasiči z Jaroměře zasahovali u dopravní nehody osobního automobilu, který se převrátil na bok ve Zlíči. Z vozidla unikly pohonné hmoty, které hasiči zasypali sorbentem. Došlo ke zranění jedné osoby, která byla ošetřena zdravotnickou záchrannou službou a odvezena na vyšetření do nemocnice.

Později ještě vyjížděli k dopravní nehodě osobního a nákladního automobilu, ke které došlo v Maloskalické ulici v Malé Skalici.

„Hasiči pomohli jedné osobě ven z vozidla a poté uklidili vozovku. Jedna osoba byla zraněna a odvezena zdravotnickou záchrannou službou do nemocnice," sdělila Alena Kuthanová.

Profesionální hasiči z Dobrušky a dobrovolní hasiči z Nového Města v pátek vyjížděli do Nahořanské ulice v Novém Městě k dopravní nehodě osobního vozidla. Dvě osoby byly zraněny a ošetřeny zdravotnickou záchrannou službou.

V sobotu dopoledne pak profesionální hasiči z Jaroměře pomáhali u dopravní nehody dvou osobních automobilů, ke které došlo v Miskolezech. „Jedno vozidlo sjelo mimo vozovku a narazilo do plotu. Jedna osoba byla zraněna," popsala Kuthanová.