„Tam snad hořelo, ne?“ říká muž vychutnávající si ranní kávu na benzínce. Jeho kolega jen pokrčí rameny.

Úsudek muže byl správný. „Šel vesnicí od Jičína. Cestou ten chlap poničil obecní majetek, rozkopal koše, snažil se dostat do jednoho domu, tam ho vyhnali, tak pokračoval dál,“ popisuje dobu těsně před nedělním požárem místní chalupářka Marie.

Úmyslné zapálení

Před osmnáctou hodinou v městysi Podhradí nedaleko Jičína začaly šlehat plameny ze skladových hal, kde bylo uloženo seno a balíky slámy. Hořelo i několik hektarů pole, které se rozprostírá v jejich těsné blízkosti.

Na místo dorazilo čtrnáct hasičských aut profesionálních i dobrovolných hasičů a při zásahu se uplatnilo také hasicí letadlo. „Můj syn Dominik viděl, že hoří. Pak se dvěma policisty toho muže dohnali. Podařilo se z místa odvézt nakladač. Celkovou škodu musí určit vyšetřovatel,“ říká zasahující okrskový velitel dobrovolných hasičů Podhradí Luděk Pikard. „Bouřky, které se večer přihnaly, nám pomohly. Alespoň přikropily pole,“ přiznává hasič. První odhady mluví o zničeném majetku za pět milionů korun.

Úmyslně založený požár napáchal škody za miliony korun
Úmyslně založený požár napáchal škody za miliony korun

„Pana Duštíru, který je majitelem objektu, jsme informovali. Momentálně je v zahraničí,“ uvádí starosta Podhradí Michal Rambousek. „Firmy, které mají zasažené objekty v pronájmu, disponují větším počtem skladů, takže to jejich podnikání snad neohrozí,“ dodává starosta.

„Na místě se nacházelo několik ohnisek, proto vyšetřovatelé pracují s verzí, že šlo o úmyslné zapálení,“ sděluje Pikard.

„Ten zadržený člověk je cizí národnosti, určitě nešlo o nikoho z místních,“ říká starosta. „Můžu potvrdit, že se jedná o jedenatřicetiletého muže ukrajinské státní příslušnosti,“ uvádí tiskový mluvčí jičínské policie Aleš Brendl. Zadržený je umístěn v policejní cele a o jeho osudu se rozhodne během dnešního dne, kdy pravděpodobně padne návrh na jeho vzetí do vazby. „Aktuálně probíhá intenzivní vyšetřování a výslechy. Je možné, že si případ převezme kriminální policie z Hradce Králové,“ informuje Brendl.

Ohnivé selfie?

Požár byl rozsáhlý, plameny sahající desítky metrů vysoko se však staly magnetem pro desítky lidí, kteří ohnivé zkáze a hasičskému zásahu chtěli přihlížet.

„Byla to pro naši práci veliká komplikace. Auta stála u krajnic hlavní silnice, řidiči přejížděli hadice a jejich vozidla bránila příjezdu hasičských aut,“ říká hasič, který dodává, že pomyslnou atrakcí se pro přihlížející stal také zásah vrtulníku, který jen tak někde k vidění není.

Tropické teploty přinesly těžký vzduch. Obyvatelé Podhradí i přilehlého okolí si ale své domovy nevyvětrají. Stoupající dým bude nedělní událost připomínat ještě několik dní.