Babiš odpovídal na otázku, zda by Česko mělo splnit své závazky a poslat v případě napadení Polska do této země například vojáky. „Ne, určitě ne. Myslím si, že je potřeba mluvit o míru,“ prohlásil. Dodal, že chce mír a ne válku a že by „v žádném případě neposílal naše děti a děti našich žen do války“.

Tyto jeho výroky citují polská média. „Překvapivá slova kandidáta na českého prezidenta“, nadepsal svoji zprávu o nedělní debatě internetový portál Polského rozhlasu.

Živě přenášená debata České televize kandidátů na prezidenta 22. ledna 2022, Praha. Vlevo Petr Pavel, vpravo Andrej Babiš. Uprostřed moderátor Martin Řezníček
Babiš dorazil do duelu ČT. S Pavlem se přeli kvůli válce i vlastní minulosti

Uvádí také, že Babišův protikandidát, bývalý šéf Vojenského výboru NATO Petr Pavel vysvětlil, že na základě pátého článku Severoatlantické smlouvy by bylo povinností Česka podílet se na obraně spojence. Zdůraznil, že pokud je Česko členem takové organizace, nevyužívá jenom kolektivní obrany, ale také něčím přispívá. „Společný postup v případě útoku na jinou zemi je naší povinností,“ připomněl polský rozhlas Pavlova slova.

Znovu v nemilosti 

„A co spojenecké povinnosti vyplývající z členství v NATO?,“ pozastavuje se nad Babišovým prohlášením konzervativní portál niezaležna.pl. „Babiš se znovu dostává u Poláků do nemilosti,“ napsal portál businessinsider.pl a Babiše označil za „osobnost plnou kontroverzí“. Připomněl také, že v minulosti se tento politik vyjádřil vulgárně o polských potravinách.

Babiš svá slova z televizní debaty později na sociálních sítích korigoval s tím, že by závazky v případě napadení spojenecké země „pochopitelně dodržel“.

Koncert pro Pavla v pražském Lucerna Music baru
VIDEO: Flanelový večer. Koncert na podporu Pavla zaplnil klub u Lucerny

Polská média si všímají také toho, že Babiš se rozhodl, že se debaty zúčastní, až na poslední chvíli. Citují zprávu agentury PAP, která zmínila Babišovo vysvětlení, že názor změnil poté, co při nedělní mši za vlast slyšel v kázání slova o pravdě, lásce a spravedlnosti.