Předchozí
1 z 9
Další

Lukáš Materna: Příprava kávy je alchymie

Poznávání, jak na to, se pro něj stalo každodenním dobrodružstvím.

Lukáš Materna.Zdroj: archiv L. Materny

Mladý barista navštěvuje různé festivaly, kde poznává další nadšence, kteří se zabývají touto přitažlivou alchymií. Klasického Turka povýšili do nevšedních dimenzí. Výběrovou kávu připravují ze zrn, pocházejících z různých koutů světa.

Lukáš Materna: 'Příprava kávy je alchymie. Vždy chutná jinak.'Zdroj: archiv L. Materny

„Na kávovém festivalu se toho člověk dozví nejvíce. Přijíždějí tam lidé, kteří se vydávají za farmáři na plantáže. Tam je všeho začátek. Zrno se musí vypěstovat, mnozí pěstitelé pracují v nelehkých podmínkách. A pak záleží na tom, jak se káva upraží. Osobně nikoho neupřednostňuji, ale káva mne musí něčím zaujmout. Většinou se zajímám o to, odkud káva je, kdo a za jakých podmínek ji vypěstoval, jestli ji provází nějaká zajímavost. Hodně věcí se dovídám i z internetu,“ povídá se zanícením Lukáš.

Lukáš Materna: 'Příprava kávy je alchymie. Vždy chutná jinak.'Zdroj: archiv L. Materny

Na festivalu to podle něj probíhá podobně jako třeba při degustacích vína. „Dostanete šálek a pak chodíte a ochutnáváte kávu od různých pražíren. Prokládáte to dobrým jídlem, vodou, je to taková pohodová akce. Každá káva má jinou chuť,“ popisuje Lukáš.

Lukáš Materna: 'Příprava kávy je alchymie. Vždy chutná jinak.'Zdroj: archiv L. Materny

Bez kávy si neumí žádný svůj den představit. „Je to takové kouzlení. Včera jsem například připravil kávu, která měla chuť čokoládovou, dnes v ní vynikají ovocné tóny. Když udělám kávu přes filtr a druhý den přes aeropress, tak chutná úplně jinak. Podobně jako třeba espresso. Nedávno jsem třeba ochutnal kafe, které chutnalo jako rýžová kaše. Tak intenzivní chuť jsem nikdy nezažil,“ říká Lukáš.

Lukáš Materna: 'Příprava kávy je alchymie. Vždy chutná jinak.'Zdroj: archiv L. Materny

Ve Vinotéce mezi řádky v Trutnově, kde občas brigádničí, připravuje svou kávu hostům, když o to projeví zájem. A lidé rádi přípravu sledují.

Lukáš Materna: 'Příprava kávy je alchymie. Vždy chutná jinak.'Zdroj: archiv L. Materny

Protože rád cestuje, přidává si vždy do batohu praženou kávu, hrneček a vařič. „Není krásnější pocit, než si udělat kávu třeba když vyjdu na Sněžku, nebo kdekoli v přírodě, na sněhu, všude. To chutná úplně nejlépe. Jednou jsem ve skalách vybalil vařič, už se mi skoro uvařila voda a v batohu jsem kávu nenašel. Zjistil jsem, že jsem ji zapomněl,“ vzpomíná na zážitek.

Lukáš Materna: 'Příprava kávy je alchymie. Vždy chutná jinak.'Zdroj: archiv L. Materny

Káva se dá připravit různě. „Mamce většinou připravuji nějakou dobrotu. Třeba když se grilovalo a už dohořel oheň, tak jsem si v uhlících rozehřál písek, vzal džezvu, pískem ji obklopil a v ní jsem připravil kávu. V džezvě se vaří káva, ve které je víc Robusty než Arabicy a když se začne blížit k hrdlu nádoby, tak lehce kypí, v tom momentě je potřeba ji vyndat a pak zase vrátit do písku a ten proces dvakrát opakovat. Nemělo by to projít varem. Chuť této kávy je hodně silná a intenzivní,“ prozrazuje Lukáš.

Lukáš Materna: 'Příprava kávy je alchymie. Vždy chutná jinak.'Zdroj: archiv L. Materny

Káva je pro něj prostě obřad. V současnosti si Lukáš Materna pohrává s kombinacemi kávy a alkoholu a sní o tom, že si jednou někde otevře vlastní kávový bar.

Lukáš Materna: 'Příprava kávy je alchymie. Vždy chutná jinak.'Zdroj: archiv L. Materny