„Jejich stav, i když byly zabezpečeny proti dalšímu chátrání, není zcela ideální a je nutné přistoupit k jejich opravám,“ nechala se tehdy slyšet Lánská. Od té doby uteklo hodně vody v řece Úpě, která Babiččiným údolím protéká, a nic se neděje.

Město vyhovělo přání památkářů a prodalo jim za zhruba dva miliony korun pozemky pod objekty. Památkáři rovněž usilovali o rozsáhlejší parcelu v hodnotě přibližně šest milionů korun, aby měli zázemí pro stavební práce. Zastupitelé zatím tento pozemek neuvolnili a ten je pronajat Společnosti pro záchranu Babiččina údolí. „Památkáři na pozemek neměli peníze. Kromě toho bychom rádi věděli, jaký mají záměr s využitím budov,“ řekl Deníku starosta Tomáš Hubka. Ten nám sdělil, že v únoru byl společně s místostarostou Josefem Daňsou na návštěvě u ředitele Jana Čiháčka, který vede pracoviště památkářů v Josefově. „Pozvali jsme ho do České Skalice, ale nepřijel. Nevím ani, zda byl v Ratibořicích,“ tvrdí Hubka. Ředitel Čiháček nás ubezpečil, že Ratibořice navštívil a dokonce si prošel budovy, aby se seznámil s jejich stavem. „Samozřejmě to závisí na finančních prostředcích. Dostali jsme sponzorský dar, který nám umožní objekty zaměřit. V příštím roce by snad mohly být nějaké finanční prostředky k dispozici, aby se začalo alespoň s nejnutnějšími opravami,“ upozornil Čiháček. Přestože památkáři už v minulosti opravili střechy, krovy a obvodové zdi, aby se objekty úplně nerozpadly, jejich stav se nadále zhoršuje. Jak jsme se mohli na vlastní oči přesvědčit, situace je vážná. Panský hostinec je stále mimo provoz, ostatní budovy se zvolna rozpadají. Ředitel Čiháček připustil, že pokud nebude dostatek peněz, obává se o další osud hospodářských budov. Již na lednovém zasedání zastupitelů jeho kolegyně Lánská prohlásila, že celková rekonstrukce všech budov by přišla na stamiliony korun.

Ředitel josefovské pobočky má také jinou představu o využití objektů. Zatímco Lánská v lednu hovořila, že památkáři hledají partnera pro využití objektů, které by měly podle ní sloužit turistickým účelům, stravování či ubytování, Čiháčkův pohled na věc se liší. „Nerad bych v Ratibořicích viděl velkou komerci. Tato oblast má svou atmosféru a hotely či penziony, by jí určitě neprospěly. Zvýšila by se zde dopravní zátěž, a to by nebylo dobré. Domnívám se, že by v budovách měly být například depozitáře, dílny, studijní pracoviště a podobně,“ dodal.

O Ratibořice se dlouhodobě stará Společnost pro záchranu Babiččina údolí. Květa Ležovičová, která je jeho členkou a zároveň pracuje v Centru rozvoje Česká Skalice, vysvětlila, že občanské sdružení může získat peníze na investiční projekty pokud jí bude nějaký objekt pronajaty na dlouhou dobu. „Zainteresované strany by se měly sejít u jednoho stolu a vyjasnit si stanoviska, jak to bude v Ratibořicích pokračovat. Myslím si, že v tomto směru vázne komunikace,“ poznamenala Ležovičová z Centra rozvoje, které vypracovalo studii šetrného cestovního ruchu v Babiččině údolí.