Předchozí
1 z 7
Další

Za socialismu Eska frčela, v 90. letech jí ujel vlak

 Kolo Eska - z dílny na repasování bicyklů. Základem je rám Favorit Eska Unicykl.Kolo Eska - z dílny na repasování bicyklů. Základem je rám Favorit Eska Unicykl.Zdroj: Milan Mikula

Eska Cheb byl strojírenský podnik, v Československu známý jako výrobce jízdních kol. Začátek tovární výroby jízdních kol v pohraničním Chebu je spojen s firmou Premier. Ta vyráběla od 80. let 19. století v Chebu vysoká jízdní kola, později se specializovala na výrobu nízkých jízdních kol.

Když se ke konci 90. let 20. století začalo ukazovat, že Eska nezachytila nejnovější trendy, zadlužený státní podnik privatizoval soukromý podnikatel, který však firmu zadlužil ještě víc. Postupně rozprodal stroje a propustil zaměstnance. Tečkou za výrobou kol byla demolice areálu v roce 2006.

Křišťál od Moseru zná celý svět

Moser je česká firma zabývající se výrobou bezolovnatého a ručně vyráběného luxusního křišťálu.Moser je česká firma zabývající se výrobou bezolovnatého a ručně vyráběného luxusního křišťálu.Zdroj: Moser

Moser je česká firma zabývající se výrobou bezolovnatého a ručně vyráběného luxusního křišťálu. Firma byla založena v roce 1857 kdy Ludwig Moser, talentovaný rytec a podnikatel, otevřel v lázeňském městě Karlovy Vary svou ryteckou dílnu a obchod.

Díky své jedinečné kráse, kvalitě, nadčasovému designu a mistrovství našich sklářů získala díla Moser obdiv a uznání od výjimečných osobností z celého světa. Ochranná známka Moser se stala světovým znakem luxusního křišťálu a symbolem dokonalého ručního zpracování.

Obří parní turbíny vyrábí už skoro 120 let 

Parní turbína. Ilustrační foto.Škodovácká parní turbína.Zdroj: Archiv Škoda

První parní turbínu o výkonu 420 kW vyrobila společnost Škoda v roce 1904. Od té doby jsme byli svědky rychlé expanze výroby turbín, která šla ruku v ruce s celosvětovým rozvojem výroby elektrické energie. Ke špičkovým světovým výrobcům turbín dnes patří Doosan Škoda Power jakožto člen skupiny Doosan.

Doosan Škoda Power je předním světovým výrobcem a dodavatelem energetických zařízení, zejména soustrojí parní turbína – generátor s výkonem od 3 do 1 200 MW. Participuje na dodávkách dalších dílů pro strojírenský průmysl i mimo segment parních turbín.

Sušická sirkárna byla největším výrobcem zápalek u nás 

Zápalky ze Solo Sušice.Zápalky ze Solo Sušice.Zdroj: Solo Sušice

Výroba sirek v Sušici sahá až do roku 1839. Výrobu zápalek v Sušici se datuje k truhláři Vojtěchu Scheinost, který se vyučil ve Vídni truhlářem a pro lékárníka Röhmera vyráběl sirkařský „drát“ (dřívko zápalek).

Letní deník - logo 2022Zdroj: Deník

S Marií Urbancovou, pomocnici v domácnosti u Röhmera, která znala postup na výrobu zápalné fosforové směsi, se v roce 1839 přestěhovali do Sušice, kde Vojtěch Scheinost podal žádost o povolení výroby sirek… 

Poslední firma s názvem SOLO Sušice vznikla v roce 1988, koncem roku 2008 ale byla výroba vlastních zápalek v Sušici ukončena a o rok později byla přesunuta do Indie.

V době ukončení výroby v Česku byla firma jediným výrobcem zápalek v Česku, přičemž 85 % výrobků firmy směřovalo na zahraniční trhy. Výroba sirek v Sušici sahá až k roku 1839.

Nejen hotelový porcelán, to je značka Thun

Doplněk do kuchyně.Doplněk do kuchyně.Zdroj: Thun

Thun 1794 a.s. je největší český výrobce porcelánu. Společnost má ve svém výrobním programu ucelené tvary užitkového či hotelového porcelánu, speciální varný program, porcelán pro děti a zakázkové zboží pro velké mezinárodní řetězce. Jedná se o specifický druh tzv. tvrdého porcelánu s vypalovací teplotou 1405 °C.

Vysoká kvalita a osobitý design vychází z více než 220leté tradice výroby porcelánu v Čechách. Sídlem společnosti je město Nová Role u Karlových Varů, které je nazýváno městem porcelánu.

Tramvaje z Plzně míří do všech světových stran

Tramvaj Škoda 40T.Tramvaj Škoda 40T.Zdroj: Deník/Veronika Zimová

Škoda Transportation již od 90. let přichází se stále novými produkty a po tramvajích generace Elektra vyvinula platformu ForCity, na jejímž základě dnes stojí typy Alfa, Plus, Classic a Smart. Tramvaje vyrábí plzeňská firma Škoda Transportation konkrétně od roku 1997, přičemž již dva roky předtím začala provádět kompletní modernizace starších tramvají pro české dopravní podniky (tovární typy Škoda 01T a 02T).

Prvním vlastním tramvajovým vozidlem byla částečně nízkopodlažní „Astra“ (Škoda 03T) s asynchronním pohonem, která se během následujících let rozšířila po celém Česku. Nejnověji vyráběnými modely jsou tramvaje řady Škoda ForCity.

První "plzeň" bude za dvacet let slavit dvě století

Plzeňský Pilsner Urquell.Plzeňský Pilsner Urquell.Zdroj: Plzeňský Prazdroj

Plzeň je právem považována za město piva. Jako pivo plzeňského typu se označuje světlé spodně kvašené pivo vařené dle plzeňské receptury. Tzv. Měšťanský pivovar Plzeň vznikl v krajské metropoli v roce 1839. Protože se v něm mělo vařit pivo bavorského typu, byl jako sládek najat vyhlášený bavorský odborník Josef Groll (1813–1887). Ten jako první várku 5. října 1842 vyrobil pivo zcela originální, jasné a zlatavé barvy. Sklidil s ním značný úspěch a receptura se velmi rychle ujala. Pivo plzeňského typu si stále udržuje vysokou popularitu a vaří se po celém světě.