Původně měla nejvyšší pražská věž vyrůst na Petříně, s čím památkáři v 80. letech nesouhlasili. Dnes se v turistickým průvodcích uvádí jako jedna nejošklivějších budov v Praze. V průběhu let si Pražané na siluetu rakety připravené ke startu víceméně zvykli.

Vysílač se svými 216 metry leží na rozhraní Žižkova a Vinohrad, v oblasti Mahlerových sadů. Stavěly ji v letech 1985 až 1992 Inženýrské a průmyslové stavby Ostrava podle návrhu architekta Václava Aulického, statika Jiřího Kozáka a Alexe Béma. Restauraci, bar a tři vyhlídkové kabiny mohli lidé poprvé navštívit 17. února 1992, tedy zhruba rok po spuštění vysílání. Letos v únoru oslavila třicet let.

Základní kámen vysílače byl položen v říjnu 1985. Výstavba probíhala poměrně rychle, přestože ji doprovázely mnohé spory. Kvůli věži byl zcela zničen Starý olšanský židovský hřbitov, což si vynutilo dohled představitelů Židovské obce při výkopových pracích. Nalezené ostatky měly být posléze pohřbívány na Novém židovském hřbitově na Olšanech, což se ovšem nedodržovalo a došlo tak k definitivnímu zničení cenných hrobů a náhrobků bez jakékoliv možnosti dokumentace Památkovým ústavem či Židovským muzeem.

Zdroj: Youtube

Při stavbě se pevnost každého sváru kontrolovala ultrazvukem. Oříškem ale bylo osadit anténu. Při rychlosti větru vyšším než 9m/s byla totiž jakákoliv manipulace s anténou nemožná.

Přesně 20. prosince 1988 stavaři dorazili výšku 193 metrů, kvůli zimě a větru o dalších 23 metrů vyrostla až na podzim příštího roku po montáži posledního laminátového anténního dílu pro čtvrté a páté televizní pásmo.

Majitelem věže a provozovatelem vysílací části je společnost České Radiokomunikace.