Prví den je určen pro odborníky – včelaře, kteří se v přednášce Leoše Dvorského dozvědí více o chovu včel a zimování na medu. „Běžně jim vezmeme med a na zimu ho nahradíme cukrem. Inženýr Dvorský však přišel s tím, že včelám část medu ponechá a cukr jim nedá. I tak prý získá stejně medu, jako při starém systému chovu,“ vysvětluje předseda jaroměřského svazu včelařů Václav Jirka. Podle něj včelařů má však tato metoda chovu i řadu výhod. První je, že včelař ušetří za cukr. Druhá, asi mnohem významnější, bude ekologická. „Včely zimují přirozeným způsobem. Tedy s medem, který sbíraly pro sebe, aby měly na zimu dost živin,“ dodává včelař. Veřejnost si přijde na své zítra. Od deseti hodin je připravena přednáška lékaře Jiřího Brožka na téma Člověk a včelí produkty. Potom už je na programu prodej medu a medoviny, svíček, dalších včelích produktů a výrobků z nich. „Máme připravenu i ochutnávku různých druhů medu od našich včelařů,“ doplňuje Jirka. Lidé tak uvidí, že každý med, může chutnat jinak.“ K dispozici bude almanach Jak se u nás včelaří 1866 – 2008. Dojde i ke křtu pohlednice Včelaři Jaroměř. (Jiří Máslo)