Celou horní stranu těla pokrývají menší bradavky s červenými tečkami. Spodní strana těla je žlutošedá a někdy slabě skvrnitá. Typickým znakem ropuchy krátkonohé jsou velmi krátké a silné nohy. Hlavní potravou je hmyz, pavouci, sekáči a červi. Ropucha krátkonohá si vybírá k rozmnožování mělké vody ve štěrkovištích a pískovnách. Rekultivace často ničí nejdůležitější místa, kde se rozmnožují, a tím tento druh ohrožují. Ropucha krátkonohá se dnes vyskytuje jen v několika lokalitách východních Čech, a to především na Královehradecku a Pardubicku. Na Náchodsku se tento druh vyskytuje pouze v pískovnách v Jetřichově a Vernéřovicích u Broumova.Ve sledované oblasti Jaroměřska se kdysi vzácně tento druh vyskytoval. Dokladem je písemná zpráva o výskytu ropuchy krátkonohé v Josefově, Smiřicích a Hořinevsi (Pražák 1898). Dnes s největší pravděpodobností tento kriticky ohrožený druh z Jaroměřska zcela vymizel.

(Petr Zmítko)