Policie v úterý spustila manévry kvůli anonymní hrozbě uložením nástražného systému. Hrozba, kterou pachatel adresoval na více než desítku míst v České republice, se týkala i Pardubic a Jičína.

Úřady, škola, náměstí, nádraží…

V Pardubicích měli policisté zvlášť napilno. Uzavřeli budovu radnice a další pracoviště magistrátu, ale také radnice městských obvodů nebo stavební úřad ve Štrossově ulici.

„O půl deváté ráno jsme přijali anonymní telefonát o uložení bomby na magistrátu. Volající nebyl konkrétní a magistrát je široký pojem. Ihned jsme vyrozuměli policii. Mohu potvrdit, že úředníci opustili budovy na Pernštýnském náměstí, náměstí Republiky i ve Štrossově ulici," uvedl mluvčí magistrátu Radim Jelínek.

Na nádraží vše v poklidu

Policisté na hodinu uzavřeli také přilehlé Pernštýnské náměstí a vyklidili Základní školu Josefa Ressla. Žáci čekali na nedalekém dopravním hřišti, až si pro ně přijdou rodiče. Seznam ohrožených míst vzápětí doplnilo i hlavní nádraží. To policie uzavřela také na hodinu.

„Policie nádraží v Pardubicích evakuovala bez větších problémů. Cestující, kteří neodjeli vlaky, policisté požádali, aby opustili budovu. Vše se dělo v naprostém poklidu," hlásil z místa fotograf Deníku Luboš Jeníček.

Komplikace na železnici

Nahlášená bomba zkomplikovala život cestujícím na železničním koridoru. „Když jsem v 11:45 odjížděla z Prahy, tak to na žádné manévry nevypadalo. Zastavili jsme až u Chvaletic, kde nám oznámili, že je to kvůli nahlášené bombě na pardubickém nádraží. Řekli, že omezení platí až do odvolání, což u některých lidí vyvolalo paniku. Nakonec jsme se rozjeli už asi po 20 minutách. Přišla jsem kvůli tomu ale pozdě do práce," řekla Tereza Vařechová.

Úředníci museli na ulici

Policejní příkaz opustit budovy městského úřadu na Žižkově náměstí a v ulici 17. listopadu překvapil 150 zaměstnanců jičínské radnice v úterý po desáté hodině. Důvodem byl anonymní telefonát na policii, který vyhrožoval umístěním nástražných systémů. V budovách se však bomby nenašly a zásah byl po poledni ukončen.

Problémy byly i na jiných místech Česka. V Praze dokonce stálo metro. Odpoledne policie v Hradci Králové zadržela 41letého muže, který je z výhrůžek podezřelý. Za šíření poplašné zprávy mu hrozí až pět let vězení.

Máte tam bombu! To znají i na univerzitě
Pardubice - Podobnou pohrůžku, jakou včera anonym adresoval celé České republice, zná z minulosti například i Univerzita Pardubice. Té anonym pohrozil výbuchem dvou kilogramů trhaviny Semtex 30. září 2014. Uvedl však jen, že to bude na univerzitě. Policie proto dva dny prohlížela všechny ústavy, budovy a koleje a přilehlé okolní prostory nejen v Pardubicích, ale též v Černé za Bory, Litomyšli a České Třebové.