Ani jeden však nebyl v přímé souvislosti s čarodějnickým ohněm. Ve třech případech pak hasiči vyjeli zbytečně. Z požárů se vyklubalo nenahlášené pálení nebo nebyla k dispozici odpovědná osoba, která pálení předem oznámila.

Ve Žďárkách na Náchodsku začal svátek čarodějnic o něco dříve.  Hasiči zde zasahovali už 30. 4. v 00:09 hod. Na místě hořela hranice, která byla připravena na filipojakubskou noc. Jednotky dostaly oheň brzy pod kontrolu a dohled nad požářištěm zajistili místní hasiči.

Na Náchodsku likvidovali jaroměřští profesionální a dobrovolní hasiči požár tújí v Bachmačské ulici v 16:18 hod. Hořící stromy se nacházely na zahradě v blízkosti domu a garáže. Túje začaly hořet poté, co přeskočila jiskra ze zapáleného zahradního krbu. Předběžná škoda byla vyčíslena na 100 tisíc korun. Zásahem se podařilo uchránit hodnoty ve výši asi 300 tisíc korun.

Čarodějnice v novoměstské knihovně
OBRAZEM: Čarodějnice v Novém Městě a Velkém Poříčí

Ve Starém Městě nad Metují vyjeli profesionální i dobrovolní hasiči z Náchoda do Lidické ulice, kde oznamovatelé hlásili požár na louce, a to bez dozoru osob. Po příjezdu hasiči zjistili, že se jednalo o požár na ploše asi 20x30 m. Na místě byly ohořelé stromy a křoví. Zřejmě se jednalo o nezvládnuté pálení. Událost se obešla beze škody.

Během posledního dubnového dne zasahovali také hasiči na Rychnovsku. Profesionální jednotka z Rychnova nad Kněžnou a dobrovolné jednotky z Třebechovic pod Orebem, Týniště nad Orlicí a Albrechtic nad Orlicí hasily požár suchého travního porostu vedle železniční tratě v Týništi nad Orlicí. Požár zasáhl plochu asi 15x4 m. Jednotky likvidovaly oheň pomocí vysokotlakého proudu. Událost, která byla nahlášena v 15:19, se obešla beze škody.

Na Trutnovsku zasahovali hasiči u jednoho požáru v Dolním Dvoře. Dopoledne v 9:21 byla nahlášena hořící hromada starého textilu na ploše asi 4x4 m. Požár likvidovali profesionální hasiči z Vrchlabí a dobrovolná jednotka z Horního Lánova. Událost se obešla beze škody. Hasiči dostali požár pod kontrolu pomocí vysokotlaku.

Ve třech případech vyjížděli hasiči k požárům zbytečně. Dvakrát se jednalo o nenahlášené pálení. Do třetice vyjeli hasiči na planý poplach k zapálené hranici u České Skalice. Kontaktní osobě, která pálení tohoto čarodějnického ohně původně hlásila, se nedalo dovolat. Hasiči proto vyjeli na průzkum, ale na místě se nacházel dostatek osob, které měly oheň pod kontrolou.

Pálení čarodějnic v Trutnově
OBRAZEM: Pálení čarodějnic v Trutnově