Zemědělci si stěžují na  údajně nekalé praktiky velkých producentů potravin, kteří za český výrobek označují i ten, který z větší části pochází ze zahraničí. A vyzvali v pondělí zákazníky, aby nakupovali v podnikových prodejnách provýrobců.

„Hlavně na pultech hyperpermarketů nacházíme vepřové maso z Polska nebo Německa, drůbeží z Polska či Dánska. Pokud ovšem řetězce přebalují maso pod svou hlavičkou, automaticky výrobek mohou dle platné legislativy označovat logem 'CZ'. Pouhým přebalením či jinou úpravou, třeba bouráním masa, jsou klasifikování jako výrobci potravin," uvedla ředitelka Agrární komory Chrudim Vanda Rektorisová.

Stačí se skutečně podívat na zadní etikety balených výrobků. Častý je případ, že za české hovězí je považováno i maso ze zvířete, které se narodilo, bylo vykrmeno a poraženo mimo Česko. K označení „CZ" na zadní straně stačí jen to, že bylo bouráno  a zabaleno na našem území.

Jak poznat český výrobek?
Orientaci může usnadnit některá ze známek kvality. Třeba výrobek se značkou Klasa musí mít určitý podíl surovin pocházejících z Česka. Ještě vyšší limity má značka Český výrobek – garantováno Potravinářskou komorou ČR. U mléčných výrobků musí být 90 procent českých surovin, u masných výrobků 70 % a u samotného masa 100 %.

Jenže tak to přesně odpovídá evropské směrnici. Podle ní je zemí původu ta, kde na výrobku byly provedeny poslední úpravy.

„U ostatních potravin –  jiného než hovězího masa, u mléčných výrobků a podobně – bohužel nemůžeme původ zjistit ani ověřit. Zákazníci jsou často obětí nekalých praktik, kdy jsou lákáni na poutavé etikety s našimi vlajkami nebo státními barvami. Na zadní straně výrobku se pak z etikety dočtou, že je produkt vyroben v EU… U vajec zemi původu z obalu také nevyčteme. Musíme studovat jednotlivá vajíčka, jaké mají kódy na razítkách," podotkla Rektorisová.

A to není jediný problém. Zemědělci potvrzují, že zákazník si nemůže být zcela jist ani pravdivostí informací uvedených na obalech, jež vypovídají o zemi původu.

„Pak je to  již otázkou kontroly veterinární inspekcí," řekl předseda Zemědělského družstva Rosice u Chrasti Václav Blažek.

Podle farmářů je otázkou, nakolik je inspekce při kontrolách aktivní. Na druhou stranu však zemědělci připouštějí, že sami nejsou ochotni či schopni jí podněty k prošetření poskytovat.

Farmáři jsou nespokojeni i s politiky, kteří podle nich nemají vůli problém s (ne)českými potravinami řešit. „Novela zákona o potravinách, která bude v platnosti od 1. ledna, částečně napomůže upřesnit původ u masa, ale nad ostatním sortimentem zůstává otazník. Spotřebitel má tedy u některých základních potravin záruku pouze tehdy, pokud bude nakupovat u prověřených prodejců, výrobců a nejlépe zemědělců ve svém okolí," dodala Rektorisová.