Například náchodská nemocnice je stále běžným návštěvníkům zavřena, a to až do odvolání. Zatím se nedostanete ani do hradeckého domova důchodců.

„Radili jsme se s hygieniky a nedoporučili nám, aby sem lidé chodili. Rozhodne se do konce tohoto týdne." vysvětloval ředitel domova důchodců Martin Dűrrer. „Ukončení zákazu návštěv předpokládáme od soboty 23. února," doplnila sociální pracovnice domova Radka Řeháková

Epidemie odeznívá

Hygienici hodnotí počet chřipek a akutních respiračních infekcí jako odeznívají epidemii. Počet nemocných se podle nich v kraji snížil ve všech věkových kategoriích. Jak ale upozorňují, stále zaznamenávají případy s těžkým průběhem chřipky. Jen v minulém týdnu evidovali pětašedesát těchto závažných případů.

Závěrem týdne se tak otevřely brány trutnovské, jičínské a hradecké fakultní nemocnice, včera i rychnovské nemocnice.

„Ano, návštěvám jsme většinu oddělení již otevřeli," komentoval Zdeněk Tušl, lékařský náměstek z hradecké fakultní nemocnice.

Radí opatrnost

„Nic se nemá přehánět. Ale přece jen tu máme některé pacienty, které by mohli návštěvy s chřipkou či nachlazením ohrožovat. Jde například o hematologii. Není nic jednoduššího, než k nám zavolat a dohodnout se, zda je návštěva možná. Třeba by návštěvník dostal roušku. Stejně tak nedoporučujeme návštěvy dětí nebo aby se za pacientem vydala celá rodina. Stačí jeden, dva lidé, je to ohleduplnější," říká Zdeněk Tušl.

Otevřená oddělení

Nemocnice Trutnov

Nemocnice Rychnov

Nemocnice Jičín

Fakultní nemocnice Hradec Králové s určitým omezením například pro hematologii