Rozhodli o tom naši čtenáři v internetové anketě regionálního Deníku „Zvolte si svého hejtmana". Z téměř šesti tisíc respondentů jí dalo svůj hlas přesně 1400 lidí, tedy skoro 24 procent!

Překvapivé pořadí, které převrací naruby veškeré průzkumy předvolebních preferencí, dokládají i další medailová umístění. Stříbrný skončil s velkým odstupem za Nedvědovou lídr Strany svobodných občanů v Královéhrdeckém kraji Vít Jedlička a třetí je Adam Záruba, jenž do víkendových voleb vede kandidátku Změny pro Královéhradecký kraj.

„Vítězství mě obrovsky potěšilo. Když byla anketa před čtrnácti dny spuštěna, požádala jsem všechny Patrioty, aby mě podpořili. Je mezi nimi řada lidí, kteří mají blízko k internetu a technologiím IT a těší mě, že je hlasování chytlo. Teď si ještě přát, aby to tak dopadlo i ve skutečných volbách," reagovala včera Hana Nedvědová.

Taktéž lídr Svobodných, ekonom Vít Jedlička přiznává, že jeho příznivci klikali v internetovém hlasování Deníku o sto šest.

„Druhého místa jsem dosáhl díky tomu, že máme spoustu lidí, kteří nás podporují na webu. Pět tisíc příznivců máme jen na sociální síti Facebook, další tisíce lidí navštěvují stránky reformy.cz, které jsme založili. Podpořila nás také řada Čechů žijících v zahraničí," řekl Jedlička.

A odmítl, že by Svobodní byli ve volbách outsiderem. Podle některých průzkumů prý mají šanci se dostat do krajského zastupitelstva.

Oba lídři hlavních vyzývatelů voleb, Miloslav Plass z ODS a Lubomír Franc z ČSSD, skončili v hlasování ze všech 19 kandidátů s velkým odstupem až na sedmém a osmém místě. Předstihli je příznivci Adama Záruby ze „zelené" Koalice pro Královéhradecký kraj, Pavel Bělobrádek z lidovecké Koalice pro Královéhradecký kraj i Martina Berdychová z ambiciózních Východočechů.

Naopak komunisté skončili se svou volební „jedničkou" Otakarem Rumlem v poli poražených, kupodivu v hlasování příliš neklikali ani příznivci Pirátů či SPO Zemanovců, které vede do voleb Vladimír Dryml.

Anketa „Zvolte si svého hejtmana" navázala na úspěch podobného hlasování „Zvolte si svého starostu", který na webu Deníku běžel před předloňskými komunálními volbami.

Zítra 12. října v Deníku uveřejníme taktéž výsledky ankety „Zvolte si svého senátora". Ta souběžně běžela na webu Náchodského, Chrudimského a Svitavského deníku a čtenáři v ní vybírali toho nejlepšího z kandidátů na nového člena horní komory parlamentu.