Celkem 23 kandidátů ve volebních obvodech Královéhradeckého kraje podalo přihlášku do senátních voleb, jejichž první kolo se uskuteční 2. a 3. října. Většina jmen byla známá už delší čas, některá ovšem překvapila. Na Hradecku se mezi uchazeče zařadil bývalý senátor a první náměstek hejtmana Vladimír Dryml, který kandiduje za Zdraví Sport Prosperita.

Dalším překvapivým jménem na Hradecku je čtyřiačtyřicetiletý nezávislý kandidát Igor Indrák. Jako nezávislý kandidát jde do voleb i současný senátor za ČSSD Jaroslav Malý. Ačkoliv se od sociální demokracie během kampaně odloučil, strana mu dál vyjadřuje podporu.

"Jsme dohodnutí, že v případě zvolení zůstane v senátorském klubu ČSSD," potvrdil Deníku krajský šéf ČSSD Jan Birke. Mezi hlavní vyzyvatele Malého bude určitě patřit bývalý šéf hradecké záchranky a současný poslanec za hnutí ANO Jiří Mašek.

Vysoké ambice ale mají i další kandidáti. ODS nasadila na Hradecku bývalého poslance, advokáta Pavla Staňka, Piráti vysokoškolského pedagoga Pavla Vacka, pro kterého dojednali podporu i u hnutí STAN a KDU-ČSL lékaře a dlouholetého hradeckého zastupitele Jana Čápa.

Nejširší podporou stran a hnutí se může chlubit hradecký zastupitel Jan Holásek. Sedmačtyřicetiletého advokáta, který před čtyřmi lety neúspěšně kandidoval do Senátu na Berounsku, tentokrát na Hradecku navrhly Hradecký demokratický klub, TOP 09, Strana Zelených, hnutí Senátor 21 a Liberálně ekologická strana.

Hradec Králové, ustanovující zastupitelstvo města Hradec Králové
Investice jsou bez šéfa. Bláha v karanténě čeká na výsledky testů na covid

Kandidovat bude i matador hradecké komunální politiky Lubomír Štěpán (KSČM) a advokátka Markéta Pakandlová (SPD). Jedenáctku kandidátů na Hradecku pak uzavírá pořadatel motocyklových akcí Petr Brábník.

Také na Rychnovsku je zájemců o senátorské křeslo veliký počet - celkem osm. Post senátora bude obhajovat Miroslav Antl. Místo ČSSD však tentokrát v barvách nově založeného hnutí Za občany.

Sociální demokraté proti svému bývalému členovi nasadí šéfa krajských hasičů Františka Mencla. Širokou podporu stran bude mít ředitel základní školy v Dobřanech a krajský zastupitel Jan Grulich. Kromě domovské TOP 09 získal podporu i od hnutí STAN, HDK, KDU-ČSL a Pirátů.

Letní koupaliště v Trutnově bylo otevřené po rozsáhlé roční rekonstrukci 30. června.
Horké úterý přilákalo na koupaliště na Hradecku letošní rekordní návštěvy

V zajímavé pozici je kandidátka za ODS. Místostarostka Rychnova nad Kněžnou Jana Drejslová sice ODS kvůli spolupráci na městě se zástupcem KSČM stranu opustila, kandiduje za ni ale do Senátu. O senátorský post budou chtít zabojovat na Rychnovsku i místostarosta Bystré v Orlických horách a krajský zastupitel Josef Lukášek (KSČM), bývalá poslankyně Vladimíra Lesenská (SPD), podnikatel Jiří Matoušek (Trikolora) a nezávislý kandidát, odborník na vodárenství, Drahoslav Chudoba. Hnutí ANO svého kandidáta na Rychnovsku nepostaví.

V potoku svědek objevil bezvládné tělo.
Studie prověří možnost zástavby u Piletického potoka

Nejméně přihlášených kandidátů hlásí Trutnovsko. Zde se o senátorský post utkají pouze čtyři soupeři. Svůj zkrácený mandát bude obhajovat dlouholetý starosta Vrchlabí a krajský zastupitel Jan Sobotka (STAN), kterého by měli podpořit i Piráti a TOP 09. Vyzyvateli pak budou starosta Dvora Králové nad Labem Jan Jarolím (ANO), právnička a majitelka Luční boudy Klára Sovová (ODS) a podnikatel Michal Slavka (SPD).