Magda se narodila před 44 lety s vrozenou chromozomální anomálií známou jako Downův syndrom. Navštěvovala jičínskou zvláštní školu a později také denní stacionář, který škola pro absolventy nabízela. Po revoluci v roce 1989 se začalo o problematice lidí s postižením více mluvit a s přispěním města Jičín vznikl oficiální stacionář.

Magdalena Fejfarová si vždy přála uspořádat vlastní výstavu. Její sen se díky Apropu a Balbineu podařilo splnit.Magdalena Fejfarová si vždy přála uspořádat vlastní výstavu. Její sen se díky Apropu a Balbineu podařilo splnit.Zdroj: Deník/Kateřina Chládková

"Magda má klidnou a přátelskou povahu a zvládá o sebe pečovat, ale pro každodenní život potřebuje dohled. V současné době navštěvuje stacionář Apropo ve Vrchlického ulici. Ráda tam chodí mezi své kamarády a úžasný personál," říká Magdina maminka Jaroslava.

Neotřelý malířský styl

Už v roce 2017, kdy začala do Apropa docházet, si zaměstnanci všimli Magdina uměleckého talentu a neotřelého malířského stylu. "Všimla jsem si, že často sedí stranou a pořád si něco maluje a zapisuje. Požádala jsem ji, jestli mohu nahlédnout, a její kresby mě nadchly a upoutaly," vypráví ředitelka Apropa Jitka Králová. Ještě ten rok se Magdiny kresby objevily jako ilustrace odborné publikace.

První sezónu v jezuitské koleji završí Balbineum v sobotu 1. října.
V jezuitské koleji končí první sezóna Balbinea. Už vymýšlí nové dílny napřesrok

"V roce 2018 jsme pořádali tradiční benefici a jako téma jsme si zvolili sny našich klientů. Když jsem si o tom s Magdou povídala, vypadlo z ní, že by se chtěla stát malířkou. Že často maluje a umění ji v životě naplňuje. Přála si mít jednou svou vlastní výstavu," dodává Králová. Magdina maminka byla podle svých slov k myšlence výstavy zpočátku skeptická, celou záležitost ale vzali do rukou lektoři v Apropu v čele s lektorkou Radkou Mizerovou.

Magistra umění, která s organizací dlouhodobě spolupracuje, byla z Magdiných kreseb nadšená a rozhodla se je nejdříve převést do užitného umění. Vznikly tak pokreslené keramické vázy a další nádoby. "Magdiny kresby mě zaujaly natolik, že jsem je chtěla vidět i jinde než na papíře. Kromě keramiky jsem jí dala i další materiály, aby si mohla vyzkoušet i akvarel a jiné techniky. Jsou barevnější, než doposud používala," vysvětluje Mizerová.

Galerie bez hranic

Od letošního března až do půlky září spolu s Magdou tvořily obrazy, pro které našly výstavní plochu v galerii Prostor v jezuitské koleji. "Prostor je galerie bez hranic, ať už to jsou hranice postižení, sociálního postavení nebo také vzdělání. Člověk nemusí mít umělecké školy, aby mohl tvořit a obohatit nás svými díly," oceňuje vznik prostoru v Balbineu Králová.

Czernin se utká s Dědečkem o Senát
Napětí roste. V druhém kole se o křeslo v Senátu utká Czernin s Dědečkem

Na vernisáž výstavy Magda dorazily desítky lidí, mnozí si přímo na místě hned zamluvili obrazy, které si po skončení výstavy o víkendu mohou v originále zakoupit. Vernisáže se zúčastnila i nesmělá, přesto ale nadšená Magda, která návštěvníky na úvod sama přivítala. "S Magdou jsme se při přípravě výstavy hezky doplňovaly. Nejkrásnější na tom byla samotná radost z tvoření. Jen tak si sednout, malovat a pozorovat, co z toho vzniká," dodává Mizerová.