Během večera a noci se podařilo opravit poruchy a obnovit dodávky elektřiny dvou třetinám odběratelů, kterých se bezproudí způsobené silným větrem a deštěm dotklo. V současné době jsou naše poruchové čety a technici stále v terénu a intenzivně pracujeme na obnovení zbývajících dodávek. Dispečink ČEZ Distribuce v současné době eviduje tři desítky poruch na vedení vysokého napětí a další desítky na napětí nízkém.

V Královéhradeckém kraji aktuálně pracujeme na odstranění poruch na Trutnovsku, Náchodsku, Rychnovsku a Semilsku, kde byla situace nejhorší. "Na východě Čech aktuálně evidujeme 6 poruch na vedeních vysokého napětí," řekla mluvčí ČEZu Šárka Beránková.

Situace se stabilizovala téměř ve všech regionech, velký posun nastal především v Ústeckém kraji a na Moravě (kraj Moravskoslezský). V terénu jsou i nadále poruchové čety Skupiny ČEZ a snaží se obnovit dodávky elektřiny co nejdříve. "Pomáhají nám i externí subdodavatelské firmy a také přesouváme poruchové čety z lokalit, které kalamita nezasáhla," pokračovala mluvčí.

"Předpokládáme, že se nám většinu poruch podaří odstranit během dnešního dne, nicméně s nastávajícím víkendem mohou přibývat nová hlášení poruch především na nízkém napětí, z důvodu, kdy se lidé bude vydávat na kontrolu svých rekreačních objektů, chat a chalup. Nejčastější příčinou poruch je strom či větve ve vedení nebo ulomené izolátory. Děkujeme všem, kdo ještě nesvítí za trpělivost a žádáme o pochopení. Snažíme se dodávky elektřiny obnovit co nejdříve," dodala mluvčí.