Po vstupu České republiky do Evropské unie se sblížily nejen obce, ale osobní přátelské vztahy navázali také jejich obyvatelé. To jim přinesla Evropská unie (EU) a někteří se proto nynějších evropských voleb účastní.

„Dříve žádné takové vztahy neexistovaly. Bez vstupu do EU bychom se ani neznali. Nyní jsou návštěvy opravdu časté. Jezdíme do Polska, když se dělají dožínky, poutě, Poláci nás zvou i na fotbalové turnaje, my je na soutěže hasičů a další naše akce," líčí starostka obce Libuše Rosová.

Přátelství mezi oběma národy zkrátka v poslední době jen kvete. „Máme k sobě už osobní vztahy. Člověk už to nebere jenom jako povinnost, ale opravdu se na společné akce těšíme. Jako kdybychom k sobě už všichni patřili," říká Libuše Rosová. Pochvaluje si, že je to snadnější i díky tomu, že na hranicích odpadly kontroly a není zapotřebí žádných dokladů.

Spolupráce začala před pár lety, když Poláci po vstupu do EU a do Schengenského prostoru hledali partnery. Dnes mají Křiničtí v Polsku dvě partnerské obce. „Našli si nás. Vědí, že jsme akční," dodává starostka. I s ohledem na tyto vztahy šla ve volbách volit.

Evropské volby nenechávají chladnými radnice sousedních a partnerských měst Náchoda a Kudowy Zdrój. Ta už dávno nežijí odděleně, ale mnohé oblasti života je stále více propojují. Společně se tak města prezentují jako Evropské město Náchod Kudowa Zdrój a takto chtějí v dalším období čerpání dotací z EU snáze dosáhnout na peníze na jejich rozvoj.

„K volbám do Evropského parlamentu jdu stoprocentně, stejně tak můj polský kolega Czeslaw Krecichwost. Naše vztahy fungují stále lépe, a to vše je díky tomu, že jsme v EU a hranice prakticky neexistují," uvádí starosta Náchoda Jan Birke.

Náchodský starosta si dříve dokonce s polským starostou na den vyměnil i úřad, i proto, aby se lépe seznámil s úředním aparátem a agendou v sousedním státě.

„Možná to pro někoho bylo úsměvné, ale takhle by podle nás měla vypadat spolupráce. Chceme tím upozornit na naše evropské město a na to, že spolupráce měst na obou stranách hranice může být skutečně funkční a přínosná. Věřím, že to je teprve začátek ještě intenzivnější spolupráce," říká Jan Birke.

Dobré vztahy chtějí obě radnice využít při čerpání finančních prostředků z Evropské unie v dalším plánovacím období, což má mít dopad na obyvatele třeba v podobě nových chodníků či cest, hřišť či kulturních akcí.

„Už mnohokrát jsem zmiňoval naši vzájemnou dohodu o nekonkurování si v investičních projektech a propojení nabídky služeb pro občany obou města a okolí. Co mají na polské straně, jako třeba aquacentrum, a Češi tam jezdí, to nebudeme stavět my a naopak. V praxi tyto věci už velmi dobře fungují a je třeba s tím počítat i při přípravě našich dalších společných záměrů," dodává Birke.

Rozvoj na jedné straně hranice už se zkrátka mnohem víc než dřív týká i regionu na druhé straně hranice. Radnice obou měst už mají i jakýsi scénář, dle kterého se chtějí ubírat. Společně chtějí řešit třeba dopravu, lázeňství, rozvojové projekty, sportovní a kulturní aktivity. Jsou si i vědomy, že soused může v některých oblastech nabízet i něco lepšího, a tak se chtějí namísto konkurence doplňovat.

O spolupráci nyní usiluje také policie

Spolupráce funguje třeba i v oblasti dopravy, kdy si dnes už rychle předávají informace a pokud se na mezinárodním silničním tahu něco stane, na případné kolize a zácpy, jsou města ve spolupráci s policií schopna okamžitě reagovat.

V oblasti spolupráce policie navíc přináší patronát Evropského města Náchod Kudowa Zdrój další možnosti. Před týdnem se v Náchodě setkali starosta Birke a krajský policejní ředitel Martin Červíček s velitelem policie Dolnoslezského vojvodství Wojciechem Ołdyńskim. Starosta s představiteli české a polské policie hovořil například o bezpečnosti ve městě, o dopravě, ale i o kriminalitě, drogové problematice a krádežích.

Všichni se shodli, že patronát evropského města do budoucna nabízí možnost společných projektů a nyní budou hledat možnosti, jak případně získat prostředky na vybavení policistů a další akce.

„Dohodli jsme se, že polská strana připraví rámec požadavků, které potom doplníme o ty naše a zapracujeme do společné strategie," upřesnil ředitel královéhradecké policie Martin Červíček.

Podle náchodské radnice si bez vzájemné a zlepšující se spolupráce státní policie a místní samosprávy nelze představit mnohá dopravní opatření, která v Náchodě v poslední době neustále probíhají.