„Tradiční rituály každoročně dodržujeme. Samozřejmostí je na Štědrý den ozdobená jedlička a pod ní dárky. Nedáváme si ale žádné drahé dárky, aby jsme se ukázali, že na to máme. Jedná se o symbolické, které potěší. Potřebné si koupíme během roku," svěřila se Nikola Nývltová a ve výčtu tradic pokračovala. „Na Štědrý den se také postíme. I když jsme zatím žádné prasátko neviděli, tak to dodržujeme," směje se Nikola Nývltová.

Ke štědrovečerní večeři si dávají kapra s bramborovým salátem a po večeři si prý rozříznou i jablíčko, aby zjistili, jak na tom budou v příštím roce se zdravím.

„Na pověry nikdo z rodiny nevěříme, ale na Vánoce některé ze zvyků dodržujeme. Je to hlavně pro navození té správné vánoční atmosféry. Zážitek to je hlavně pro naše děti, které ještě věří i na Ježíška," uvedla Kateřina Macková.

Ozdobený vánoční stromek a smažený kapr ke štědrovečerní večeři je samozřejmostí.

„Podle pověry dodržujeme i to, že nikdo nesmí vstát od štědrovečerní tabule, dokud všichni nedojí, to aby rodina zůstala pohromadě. Už asi tři roky si chodíme s lampičkou pro Betlémské světlo, které před Vánocemi nabízejí skauti," prozradila Macková.

Betlémské světlo je jedna z novodobých vánočních tradic. Světlo se každoročně zapaluje v Betlémě a posléze putuje napříč Evropou. Do Česka betlémské světlo putuje z Vídně, kde jej rakouští skauti předávají o 3. neděli adventní delegacím z celé Evropy.

Nejhorší dárky: tablety na hubnutí či žehlicí prkno

Pokud stále ještě nemáte nakoupené vánoční dárky, ani v záchvatu největšího zoufalství pro ně raději nechoďte do sexshopů, domácích potřeb či agentur zprostředkovávajících netradiční zážitky.

Právě poukázky na adrenalinové akce, erotické pomůcky či tablety na hubnutí jsou podle průzkumu agentury Sanep nejméně vítanými dárky. Podle něj člověk příliš nezaboduje ani s vybavením domácností, jako je nádobí, prostředky na úklid či žehlicí prkno.

SANTA CLAUS PROHRÁL

Pokud přeci jen pořídíte dárek, kterým se netrefíte do vkusu obdarovaného, můžete tento „přešlap" svést na Ježíška. Právě on totiž naděluje pod stromkem ve více než 60 procentech českých domácností.

Děda Mráz či Santa Claus – i přes obří masáž v televizi a nákupních centrech – nosí dárky podle zmíněného průzkumu v zanedbatelných třech promile českých rodin.

Obecně ale platí, že obdarovávaní nejsou příliš nároční. Více než třetina z nich si váží jakéhokoli dárku. Radost jim většinou udělá knížka, finanční prostředky v obálce či dárek z lásky.

HLAVNĚ KLID

Téměř třetina veřejnosti sice vnímá Vánoce jako období klidu a pohody, nicméně pro skoro desetinu Čechů znamenají svátky chaos a stres.

„V souhrnu 82 procent populace se domnívá, že Vánoce jsou spíše komerční událostí než křesťanským svátkem," říká Oldřich Zajíc, ředitel Sanepu.

Tomuto způsobu vnímání Vánoc nicméně lidé usilovně napomáhají zvyšováním výdajů na nákup dárků a zvětšujícím se počtem lidí, kteří jsou ochotni se na nákup dárků zadlužit.

,,Češi by nejraději prožívali Vánoce v kruhu svých blízkých s malými a spíše symbolickými dárky, zatímco realita je spíše ve shonu a nákupním šílenství, kterému významně napomáhá masivní reklama a způsob života v konzumní společnosti," uzavírá Zajíc.