Před šesti lety se lidé v Krkonoších vzbudili do smutného prvního srpnového dne. Už v devět hodin ráno začaly zpravodajské servery postupně přinášet zdrcující zprávu: „Legendární Petrova bouda hoří!“ Veškerá dostupná hasičská technika zamířila okamžitě na horský hřeben nad Špindlem. Záchranné práce však byly marné.

Po požáru zbylo z Petrovy boudy jen torzo. Podle hasičů byl oheň založen úmyslně. „Žádná nedbalost, byl to úmysl, normální čin žháře,“ řekl už při zahájení vyšetřování vyšetřovatel Libor Halouzka. Bohužel se to nepodařilo prokázat a policie případ odložila.

Chata patřila k nejstarším krkonošským horským boudám.

Z historie Petrovky podle zdrojů krajinného ekologa Pavla Klimeše vyplývá, že bouda byla založena Johannem Pittermannem v roce 1811. Za jejím rozvojem stojí však rodina Zinneckerů. Kolem roku 1880 přibyla prosklená veranda a později byl před boudou postaven moderní dům. Roku 1887 vznikl hotel, jehož interiéry i fasáda byly výtvarně vyzdobeny.

V roce 1901 byl v místě původní boudy postaven druhý podobný objekt a v roce 1929 dokonce třetí budova. Po revoluci se v roce 1949 z Petrovky stala odborářská zotavovna. Další revoluce přinesla privatizaci, do objektu však už nikdo neinvestoval. Několik dní před fatálním ohněm hasiči jeden menší požár v boudě zlikvidovali. Druhý zvládnout už nemohli.

Šest let po požáru Petrovky roste na hřebenech nová bouda

Šest let po požáru, který zničil legendární krkonošskou Petrovu boudu, už stojí na jejím místě hrubé stavby dvou budov. Investor Snowy Chalet je odívá do nového hávu. Narýsoval objekt, který naváže na slavnou tradici vyhledávané horské boudy.

Stavba nové Petrovky začala loni v květnu poté, co se investor v září 2015 dočkal stavebního povolení. Vrchlabská stavební společnost STAS, která realizuje zakázku výstavby dvou domů v nadmořské výšce 1288 metrů, má projekt za 120 milionů korun dokončit v závěru roku 2019. Nová Petrovka by měla mít 62 lůžek. Ve větším čtyřpodlažním objektu, který základní kvádrovou hmotou tří nadzemních podlaží navazuje na stav objektu v roce 1887, by mělo být 52 lůžek, z toho 12 v noclehárně a 40 v ubytovací části. V menším jednopodlažním objektu B s podkrovím se počítá v jeho ubytovací části s deseti lůžky. Část objektu B bude také sloužit jako záchytný bod pro turisty, jeho součástí bude i útulna s nepřetržitým provozem. Připomeňme, že původní Petrovu boudu tvořila trojice objektů. Od roku 2008 byla chátrající bouda pro turisty uzavřena a podle některých odborníků hrozilo, že se kvůli špatnému technickému stavu zřítí. Majitelé naštěstí tehdy deponovali do pražských skladů část unikátního mobiliáře.