Sociální demokracie skončila velmi špatně, přišla o mnoho voličů a získala jen 6,5 procenta hlasů. Takový pád zřejmě nikdo nečekal.

Volební výsledek je pro vás i vaše spolustraníky zřejmě velkým zklamáním.
ČSSD už zažila řadu velkých vítězství i velkých proher. Dnešní prohra je bohužel jedna z těch zásadních. A chtěl bych tímto zároveň pogratulovat Kláře Dostálové a jejím lidem z ANO k volební výhře.

Kde vaše strana tak zásadně chybovala?
Víte, po bitvě je každý generál a určitě na to bude mnoho a mnoho názorů, ale je potřeba, aby každý začal u sebe. Takže já teď musím analyzovat, co jsem udělal špatně a co jsem měl udělat jinak. A to i přesto, že to není o Birkem, Chovanci nebo Zaorálkovi, ale hlavně o samotné značce ČSSD. My se ale musíme chovat zodpovědně a tu značku zachránit.

Jak bude ČSSD nyní postupovat?
Už jsme rozhodli, že na jaře se uskuteční předčasný sjezd. Bude až na jaře, protože hlavy musí vychladnout a všechno, co volbám předcházelo, je nutné rozebrat. Zejména je nutné analyzovat, proč nám lidé nerozuměli a nedali nám důvěru, ačkoli jsme měli úspěšnou vládu.

Nastanou změny ve vedení?
Jsme demokratická strana, takže musíme rozhodnout, co bude dál i s naším vedením. Ale hlavně chceme značku ČSSD ze současného rozbouřeného moře převést do klidnějších vod.