Právě k Jaroměři má na sklonku příštího roku dorazit další část dálnice D11. Policejní prezident Jan Švejdar již poprosil jaroměřského starostu Josefa Horáčka, aby strážcům silničního zákona pomohl vybrat vhodné umístění ve městě.

„Stávající dopravní situaci v regionu toto řešení velmi prospěje a usnadní tak akceschopnost dopravním policistům jak v Náchodě, tak i v Hradci Králové. Své opodstatnění bude mít rozhodně ještě před dokončením stavby dálnice do Jaroměře v roce 2022 a v dalších letech směrem k hraničnímu přechodu Královec-Lubawka. Už nyní probíhají jednání o dislokaci uvedeného útvaru, jeho zřízení je tedy reálné ve velmi krátkém časovém horizontu,“ řekl Deníku policejní prezident. Podle jaroměřského starosty Josefa Horáčka připadá pro policii v úvahu několik objektů v místní části Josefov.

Davy na železniční zastávce v Adršpachu, která je poblíž vstupu do skal. Foto: Tomáš Vocelka/Economia, CPP 2019
Turisté opět berou Adršpach útokem, parkoviště nestačí

Ohlídají nebezpečný tah

„Již jsem tímto úkolem, tedy vytipováním možného objektu, který by dle policejního prezidenta měl sloužit 30 až 40 policistům, pověřil naše úředníky. A předpokládám, že tak učiníme v řádech několika týdnů. Ještě příští týden však budeme s vedením policie dolaďovat podrobnosti,“ uvedl starosta, který si velmi váží, že si policie vybrala právě Jaroměř.

„Určitě nám to pomůže. Policisté totiž nebudou vyjíždět jen na D11, ale pomohou zklidnit i situaci na tahu z Hradce Králové do Jaroměře,“ uvedl Josef Horáček. Vznik nového dálničního oddělení potěšil i náchodského starostu Jana Birkeho.

Jízda třiačtyřicetiletého muže v citroënu skončila v sobotu 8. srpna nárazem do dvou stromů. Za volantem byl totiž opilý.
Řidiče zastavily dva stromy, nadýchal skoro 3 promile

„Zřízení oddělení dálniční policie v Jaroměři považuji za důležité pro celý region. S ohledem na dokončení stavby úseku dálnice D11 do Jaroměře v roce 2022 se dá předpokládat, že velká část vozidel bude i nadále pokračovat po silnici I/33 na hraniční přechod v Náchodě,“ uvedl náchodský starosta. Podle něj dopravní policisté z nového dálničního oddělení budou mít na starosti nejen nový dálniční úsek: „Ale v kontextu avizovaného navýšení počtu dopravních policistů na Náchodsku mohou rozhodně významně přispět k bezpečnosti a plynulosti provozu i v úseku silnice I. třídy na již dnes komplikovaném úseku směrem do Náchoda.“

Jeho slova potvrdil i šéf královéhradeckých policistů Petr Petřík.

„I tyto důvody nás vedly k záměru zřídit dálniční oddělení na Jaroměřsku. Policisté by tak se zprovozněním nového úseku dálnice D11 až k Jaroměři mohli lépe zachovat stávající akceschopnost a efektivně mírnit dopady spojené s případnými problémy nejen v dopravě. Dálnici D11 a stávající komunikaci I/33 navíc často využívají pro transport odcizených vozidel do zahraničí řidiči mnohdy pod vlivem alkoholu a drog, kteří představují pro ostatní velkou míru nebezpečnosti. Posílení výkonu služby v tomto předmětném úseku má i s ohledem na potírání této formy trestné činnosti svůj smysl.“

Ilustrační foto.
V Jaroměři vznikne nové dálniční oddělení

Z Jaroměře k Trutnovu

Jaroměř však policistům nebude hledat žádný pozemek pro případnou stavbu dálničního oddělení na „zelené louce“: „To by asi postrádalo smysl. Podle mých informací tu dálniční oddělení bude dočasně. Tedy do doby, než se dostaví D11 až k Trutnovu, popřípadě k polským hranicím. V tu dobu chce policie postavit své dálniční sídlo poblíž Dvora Králové nad Labem.“

Tuto informaci potvrdila na začátku roku i sama Policie ČR. Zároveň se stavbou dálnice D11 od Trutnova – Stříteže na hranici s Polskem totiž vyroste na okraji města dálniční oddělení trutnovské policie. Bude součástí nového areálu se Správou a údržbou silnic. Podle šéfa trutnovské dopravní policie Jiřího Prouzy vznikne v místě, kterému se říká Humburák. Dálniční oddělení má podle plánů obsadit 30 až 40 policistů. Podle ministra dopravy Karla Havlíčka by se dálnice D11 mohla k polským hranicím dostat v roce 2026.

Hromada sněhu ze zimního stadionu v Náchodě osvěžila 10. srpna odpoledne návštěvníky Jiráskova koupaliště. Sněhové koule létaly vzduchem a široko daleko byl slyšet smích a výskot kluků i holčiček.
OBRAZEM: Na koupaliště přivezli sníh, děti se koulovaly