Jak se změnila práce MP za třicet let?

Na začátku devadesátých let nikdo pořádně nevěděl, jaké budeme mít úkoly. Ty časem přibývaly a postupně se nám dařilo vybudovat si důvěru lidí. Máme ale k lidem blíž, než státní policie. Poslední průzkum dokonce ukázal, že spokojeno s naší prací je víc než 70 procent Hradečanů.

Co strážníci řeší nejčastěji?

Například řešíme rušení nočního klidu, pití tam, kde to vyhláška města zakazuje, znečišťování veřejných prostranství, odchyt zatoulaných psů, poplatky za ně. Nad rámec služby ale také pomáháme lidem v obtížných životních situacích, třeba osamoceným seniorům, kteří doma upadnou a nemohou vstát. Někdy pomáháme záchranářům s agresivními, opilými nebo těžkými pacienty.

Eva Kněžourová, mluvčí Městské policie Hradec KrálovéEva Kněžourová, mluvčí Městské policie Hradec KrálovéZdroj: Deník/Jiří Fremuth

Mají lidé na strážníky také netradiční požadavky?

Občas pomůžeme lidem nastartovat přes kabely auto, ženám naši strážníci vymění píchlé kolo, či zabezpečí otevřené vozidlo. Pomáhali jsme ale i seniorce, která potřebovala nahodit pojistky a vyměnit žárovku. Jsme tady opravdu pro lidi. Volala nám třeba paní, že má v bytě saranče, kterého se bojí, protože je asi jedovaté, jiná zase volala, že má v bytě pavouka. Oznamují nám i nález mrtvých zvířat, např. holuba ležícího na chodníku. Volal ale i muž, kterému se nelíbilo, že má před bytem přerostlou trávu. Pomáháme rádi, ale takové žádosti nás někdy odvádí od závažnějších úkolů.

Manželé Stuchlíkovi vystavují v Novém Bydžově hračky od panenek, přes autíčka, mašinky až medvídkům. Vše z let 1850 až 1980.
FOTO, VIDEO: 140 let stará robotická panenka chodí i mluví

Lidé se na vás nejčastěji obrací přes tísňovou linku 156?

Operační důstojník přijme denně v průměru 140 hovorů. Ročně je z toho deset tisíc událostí, které musíme řešit. Často lidem ale jen poradíme, kam se mají obrátit. Celkem v loni hradečtí strážníci vyřešili víc než 50 tisíc událostí.

Jaké pravomoci má městská policie k řidičům?

Jedním z prvořadých úkolů týkajících se dopravy je dohled nad bezpečností a plynulostí silničního provozu, a to jak dopravy v klidu, tak i v pohybu. Nejvíc práce máme s parkováním, to fakticky padlo v Hradci celé pod nás. Hlavně na sídlištích chybí parkovací místa, tamní parkoviště jsou historicky poddimenzovaná. Dostáváme spoustu stížností od občanů, nebo i od hasičů a záchranky, nemá jak projet. Řešíme i další dopravní přestupky. Třeba rychlost můžeme měřit jen na místech schválených Policií České republiky. Nejčastěji řešíme rychlost, jízdu na červenou, neuhrazené parkovaní, stání na vyhrazeném parkovišti, ale i přestupky chodců, nebo cyklistů.

Od loňského léta se staly novým fenoménem v Hradci sdílené elekrokoloběžky. Přidělávají vám hodně práce?

Celkem jsme loni od léta řešili 217 přestupků koloběžkářů. Největším problémem byla bezohlednost. Často jezdili po chodnících, kde ohrožovali chodce. Zaměstnávalo nás i nebezpečné odkládání koloběžek na chodnících či v komunikacích.

Ilustrační foto
Batmana a Spidermana hledali strážníci 11 minut

Jaká jsou z hlediska bezpečnosti riziková místa v Hradci Králové?

Hradec se považuje za bezpečné město. Jsou však místa, která kontrolujeme častěji, protože se nám na nich pohybují osoby, které se zde častěji dopouští nevhodného či protiprávního jednání. Jedná se například o okolí vlakového nádraží, kde se zdržují bezdomovci. Často tam třeba žebrají a obtěžují lidi. Podobné je to i v okolí azylového domu na Pouchově.

Jak vaší práci změnil covid?

Velká část naší práce spočívala v kontrolách dodržování vládních nařízení, například povinnost nosit roušky, dodržovat rozestupy, či akceptovat zákaz požívaní alkoholu na veřejnosti. Dohlíželi jsme na odběrová místa a očkovací centra. Kontrolovali jsme „covidové“ bezdomovce, jestli dodržují izolaci na určeném místě na letišti.

Strážníci jsou také vybavení defibrilátory, pomáháte často se záchranou lidských životů?

Strážníci využívají speciální mobilní aplikaci která je upozorní na zásah v jejich okolí. Pokud výzvu přijmou, aplikace je automaticky naviguje k pacientovi a o přijetí výzvy zároveň informuje i dispečink záchranné služby. Za poslední dva roky jsme se podíleli v 56 případech na záchraně lidských životů.