Zaplavat si v přírodním rybníku má pro mnohé své kouzlo. Pohled do krajiny a volný prostor skýtá plavcům nevšední zážitky. Spousta rybníků už je ale v této době nepoužitelná, i když voda je teplá a venkovní teploty lámou třicítku. Na vině jsou sinice, které třeba na přírodní nádrži Jahodnici vytvořily zelenou clonu. „Je to jako kaše, koupat se tam nedá,“ potvrdil nám jeden z místních rybářů.

Oblíbené letovisko Jinolice má rovněž problémy. „Na Oborském rybníku přetrvává zhoršená jakost vody ke koupání z důvodu zvýšeného výskytu sinic a chlorofylu,“ zjistili při kontrole hygienici.

Hygienici upozorňují na mírně zvýšenou pravděpodobnost vzniku zdravotních problémů při koupání v Oborském rybníku, u vnímavých jedinců by se mohly vyskytnout zdravotní potíže. Po koupání se tedy doporučuje osprchovat čistou vodou.

Na Rozkoši na Náchodsku u autokempinku bylo zaznamenáno zlepšení kvality vody a ta je vhodná ke koupání.

Na Dolcích u Trutnova zdravotníci stále nedoporučují koupání dětem, těhotným ženám, osobám trpícím alergiemi a osobám s oslabeným imunitním systémem. Ostatním koupajícím se doporučuje po koupání osprchovat.

Zato na koupališti Dachova u Hořic je voda vhodná ke koupání stejně jako v nádržích v Teplici nad Metují, Mladých Bukách – Sejfy, Pecce a Třebnouševsi.

Bohužel, někteří provozovatelé s koncem srpna avizují ukončení sezóny.

Zavřeno má Malšova Lhota – Stříbrný rybník, zmíněné Dolce a k 31. srpnu se loučí se sezónou Třebnouševes, 2. září končí Dachova, kde se můžete v září už jen slunit. Z důvodu pravidelné roční údržby bude bohužel od soboty uzavřen i areál hořického bazénu, a to do neděle 17. září.

ŽELÍZKA V OHNI

Pokud bude příznivé počasí, budou otevřena koupaliště v Milovicích a na Pecce. I koupaliště Kníže v Jičíně se oficiálně o víkendu zavírá. Zda bude v případě teplých zářijových dnů otevřeno není podle správce jisté.