„Vedení kraje bylo informováno o nedodržení příslibu bývalého ministra zdravotnictví Němečka o uhrazení navýšení tarifních platů ze zdravotního pojištění," popisuje ředitel záchranky Jiří Mašek.

Podle jeho slov se jedná o následky nedodržení memoranda, které uzavřeli Michal Hašek a Svatopluk Němeček (ČSSD) v září roku 2016.

Ti se dohodli na navyšování mezd záchranářů a na tom, že náklady budou hrazeny z úhradové vyhlášky. Jenže nakonec je vše jinak. Mzdy se navyšovat musí, záchranka sama na to nemá, takže bude muset zasáhnout kraj.

Propočet záchranné služby na navýšení tarifních mezd je podle krajského náměstka hejtmana pro oblast zdravotnictví Aleše Cabicara (TOP 09) 17,8 milionů korun, „Ale pokud započítáme navýšení včetně platových postupů, případného odchodného, a podobně, může se jednat až o 20 milionů korun. Z toho předpoklad navýšení tržeb od zdravotních pojišťoven je odhadován pouze na 2,5 milionu korun. Zdravotnická záchranná služba vykonává nezastupitelnou a velmi důležitou službu pro obyvatele kraje a naše pomoc bude tedy nevyhnutelná," uvedl.

Co se finanční výpomoci ze strany kraje týče, schválený příspěvek na provoz záchranné služby je oproti roku 2016 na rok 2017 vyšší o 7,5 milionu korun.

Odbor zdravotnictví také počítá s finanční rezervou na nárůst mezd, kdy má pro všechny zdravotnické příspěvkové organizace vymezeno celkem 8,4 milionu korun. Mezi tyto organizace patří kromě záchranné služby i Sdružení ozdravoven a léčeben, Protialkoholní záchytná stanice nebo například léčebny dlouhodobě nemocných. Záchranná služba by z této rezervy měla čerpat minimálně pět milionů korun.

„V součtu tedy máme nyní vyhrazeno minimálně 12,5 milionu korun a počítáme s tím, že bychom mohli záchranné službě vypomoci i formou příspěvku z kladného výsledku hospodaření za rok 2016. O tom se bude ale teprve rozhodovat, a to nejen v rámci rady kraje, ale i v krajském zastupitelstvu," dodal Cabicar.

Podle ředitele záchranky Maška se bude situace, která nastala letos, opakovat.

„Stejné to bude v letech 2018 a 2019 a pokud nebude situace řešena ze zdravotního pojištění, bude pro kraj velmi zatěžující," dodal Mašek.