Najít v posledních týdnech v nemocnicích na území královéhradeckého kraje volné covidové lůžko se rovná prakticky zázraku. Lidí, kteří v boji s koronavirem potřebují nemocniční péči, valem přibývá, ale postelí se specializovanou péčí dostatek není. Někteří pacienti jsou proto převáženi do jiných krajů. Naposledy vezl konvoj sanitek nemocné z Náchoda do 300 kilometrů vzdálené nemocnice v jihomoravském Kyjově. Ale ani ostatní české nemocnice nejsou nafukovací.

I proto nyní královéhradecký hejtman Martin Červíček vyjednává nejen s polskou, ale i českou vládou o možnosti přeshraniční spolupráce. „Předběžně máme na polské straně přislíbeno zhruba 35 lůžek, která bychom využili ve chvíli maximálního naplnění našich lůžkových kapacit bez možností dalšího přemístění pacientů do nemocnic v jiných regionech České republiky. Zároveň jsem možnost přemístění pacientů i mimo území republiky v případě potřeby projednal s předsedou vlády, se kterým jsem domluven na způsobu požádání o případnou pomoc při převozu pacientů za hranice České republiky,“ uvedl hejtman.

Parkování veřejnosti zakazuje tato značka.
Slíbené veřejné parkoviště není přístupné. Radnice to roky přehlíží

A že potřeba této spolupráce je opravdu akutní, ukazují čísla z nemocnic v kraji. Všechny jsou pod obrovským tlakem kvůli náporu pacientů s koronavirem. „U nás je nyní hospitalizováno zhruba 210 pacientů s covid-19, z toho je přibližně 60 na jednotkách intenzivní péče,“ informoval mluvčí Fakultní nemocnice v Hradci Králové Jakub Sochor a dodal, že zařízení je už nyní na hraně svých kapacit lůžkových i personálních. Další covidová oddělení nechystá: „Případné otevírání dalších oddělení komplikuje vysoký počet nepřítomného zdravotnického personálu: aktuálně chybí více než 300 zdravotníků.“

Na pomyslné hraně balancují již několik týdnů i krajské nemocnice. „ V pondělí dopoledne jsme měli volných 25 standartních a pět intenzivních lůžek. Intenzivní péče je už ale běžně poskytována i na lůžkách standardních. Celkem je u nás hospitalizováno bezmála 400 pacientů s covidem-19. Nejvíc napjatá je nyní situace v Oblastní nemocnici Jíčin, který má denně 10-15 příjmů covidových pacientů.

Momentálně se snaží vytvořit další covidová lůžka, protože stávajících 70 standardních již nestačí. Hospitalizováno zde dnes bylo 74 pacientů plus 13 na ARO,“ informovala mluvčí Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje Lucie Chytilová a dodala, že holding již nemá kapacity na navyšování lůžek.

„Momentálně máme 20 covidových oddělení. Celková kapacita lůžek i s navýšením v Novém Bydžově je 420,“ uvedla Lucie Chytilová a dodala, že omezené možnosti jsou nyní i v převozu pacientů do jiných krajů: „Možnosti umístění našich pacientů do jiných krajů se již ztenčují.“