S ohledem na týdenní nárůst nakažených na 100 tisíc obyvatel kraje je Královéhradecký kraj stále druhým nejvíce zasaženým regionem v Česku.

„V našem kraji máme kapacitu 300 lůžek na JIP pro jakoukoliv péči a v současné chvíli nám jich na celý kraj zbývá zhruba pět desítek. Za posledních sedm dnů v našem kraji přibylo 5 594 nakažených osob s covid-19 a nemocnice jsou stále na hraně kapacit. Aktuálně máme v nemocnicích 571 hospitalizovaných pacientů s covid-19, z toho na lůžkách JIP 136. Zdravotníci jsou vyčerpaní, dochází volná lůžka, záchranáři musí převážet pacienty mimo region, ale už i okolní nemocnice hlásí, že brzy nebudou moci přijímat další pacienty z našeho kraje. Situaci navíc zhoršuje šíření takzvané britské mutace, která se potvrdila u 60 procent zkoumaných vzorků," upozornil hejtman Martin Červíček.

S přihlédnutím k této skutečnosti, a zejména proto, že nelze dopustit kolaps zdravotnického systému, se bezpečnostní rada kraje shodla na tom, že zatím není možné výrazněji rozvolňovat.

Ilustrační foto
Plameny v Kozodrách spolkly pět milionů korun

"Současně také není možné, aby napříč kraji platila různá opatření. Proto se připojíme k dalším krajům a o nouzový stav zažádáme na 14 dnů. Budeme ale požadovat, aby krizové opatření pro okres Trutnov trvalo pouze do 28. února 2021 do 23.59. Dále chceme rozšíření úředních hodin úřadů a zajištění bezpečného návratu dětí do škol do 1. března. Požadujeme, aby vláda podnikla kroky k co nejrychlejšímu přijetí nového pandemického zákona a stejně tak, aby učinila kroky k co nejkratšímu otevření maloobchodů, služeb a volnočasových aktivit v termínu navazující na navrácení do škol,“ řekl Martin Červíček.

Jak bude vypadat režim v Česku a v Královéhradeckém kraji po neděli?

V plném rozsahu bude nadále fungovat veřejná linková a železniční doprava. Stále budou platit omezení například při návštěvách v nemocnicích a v sociálních zařízeních a povinnost zakrytí dýchacích cest na veřejnosti. Nezmění se ani nasazení vojáků v nemocnicích a sociálních službách. Zajištěna bude také péče o děti zdravotníků a zaměstnanců bezpečnostních složek, tedy chod tzv. určených škol zřízených ve spolupráci s obecními samosprávami. Doposud takto funguje na 36 školských zařízení v regionu.

"Co považuji za nejdůležitější na dalších 14 dnech nouzového stavu je, že poskytne prostor pro urychlené přijetí nového pandemického zákona a jeho projednání premiérem s opozicí, aby tady nevznikaly diskuze o rozsahu opatření díky dohadování o nouzovém stavu. Je třeba vést konkrétní diskuzi o významu, vyhodnocení a potřebných epidemiologických rozhodnutích na základě jednání odborníků, kteří budou připravovat jejich rámec pro rozhodnutí vlády. Proto jsme do žádosti také zahrnuli požadavek o aktualizovaném nastavení plánovaných opatření tak, aby omezení byla skutečně v nezbytně nutném rozsahu potřebném pro zvládání pandemie,“ sdělil hejtman.

Nejdůležitější pro zpomalení šíření koronaviru podle něj zůstává testování veřejnosti. Nechat se testovat se budou moci lidé ve všech okresních městech a kraj navíc rozšiřuje možnost nechat se otestovat mobilními týmy.

„Stále se snažíme posílit ve spolupráci s armádou a našimi nemocnicemi mobilní odběrové týmy. V tomto týdnu testovaly dva týmy na Trutnovsku, příští týden by měly působit i v obcích na Náchodsku. Testování je momentálně nejdůležitější cesta, jak zpomalit nekontrolovatelné šíření nákazy nejen v našem regionu, a my i v tomto smyslu apelujeme na stát, aby plošné testování co nejvíce podporoval. Zároveň je potřeba, aby nejzatíženější regiony dostávaly více vakcín na proočkování nejrizikovějších skupin a co nejdříve začalo také očkování další veřejnosti," poukazuje dále královéhradecký hejtman.

Do transportu nemocných se zapojil i policejní vrtulník.
S transportem nemocných pomáhal i policejní vrtulník

Jak zdůrazňuje, odpovědnost za zvládnutí krizové situace je především na vládě ČR. "Žádost o nouzový stav považujeme za zcela mimořádný krok, který nesmí být dlouhodobě zneužíván k zásahu do práv a svobod lidí. Proto navrhujeme vyhlášení nouzového stavu jen na dva týdny a vyzýváme parlamentní strany k dohodě na dalším postupu,“ dodal.